Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Capusele ataca Maramuresul!

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Informatia Zilei va prezinta in premiera harta zonelor in care au fost raportate atacuri ale insectelor. D.S.P. emite un avertisment catre locuitorii judetului

[slideshow id=6593]

Medicii de familie sfatuiti sa examineze, in mod special, gravidele si copiii care au fost muscati de capuse. Pentru ca, netratata, muscatura de capusa poate duce la afectiuni grave. Una ar fi boala Lyme. Insa nu toate insectele sunt purtatoarele virusului. O alta boala este si encefalita de capusa si meningoencefalita. Dr. Carmen Sima, director coordonator adjunct al Directiei de Sanatate Publica, a tras un semnal de alarma miercuri, la intalnirea medicilor de familie, vis-a-vis de aceste aspecte.

In urma cu cateva zile, Directia de Sanatate Publica Maramures a transmis un comunicat de presa prin care dadea sfaturi populatiei cum sa se protejeze de muscaturile de capusa si de intepaturile de tantari. Asta in conditiile in care la Unitatea Primire Urgente din cadrul Spitalului Judetean “Dr. Constantin Opris” Baia Mare se prezentau zilnic cate 4-5 astfel de pacienti. Iata ca subiectul a fost reluat.

“Examinati cu atentie pacientii care sustin ca au fost muscati de capuse. Pentru ca zona respectiva nu este dureroasa. In cazul in care aveti astfel de persoane, cel mai indicat este sa ii trimiteti catre unitatile de primire urgente sau Spitalul de Boli Infectioase, pentru ca insecta sa fie inlaturatain totalitate de specialisti. Pana in prezent avem un caz confirmat privind consecintele complicatiilor muscaturii”, a punctat directorul adjunct al DSP Maramures.

Se face o harta cu zonele cazurilor de encefalita de capusa

Se va face o harta a zonelor de risc unde pacientii au fost muscati de capuse.

“In 2010, astfel de incidente au fost in localitatile Cicarlau si Carbunar. Acum acestia sunt in zonele limitrofe ale municipiului Baia Mare, acolo unde baimarenii prefera sa mearga la plaja, in special la finele saptamanii. Bolile pe care le transmit insectele sunt periculoase mai ales pentru bolnavii cronic si copii”, a spus dr. Carmen Sima.

Capusele fac parte din aceeasi clasa de insecte cu scorpionii si paianjenii. Sunt paraziti hematofagi, adica se hranesc cu sangele gazdelor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns