Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Polemici pe tema zidului de pe strada Horea. Dezbatere publica sau exercitiu de imagine

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Rromii, acuzati ca au profitat ani al rand de bunavointa Primariei Baia Mare

[slideshow id=6971]

“Romii profita de bunavointa si toleranta Primariei Baia Mare. De ce ei sunt discriminati pozitiv in timp ce noi, ceilalti, suntem discriminati negativ?”, a afirmat ieri in Sala Europa Attila Somogy, consilierul personal pe probleme de ordine publica a primarului Catalin Chereches, spre mirarea presedintelui Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, Csaba Ferenc Asztalos.“Nu cunoaste istoria romilor, cum poate spune asa ceva. Nu mi-as fi luat un astfel de consilier niciodata”, a raspuns in replica acesta. “Reprezentantii romilor din alte judete nu au ce cauta aici. Isi fac imagine pe spinarea noastra”, au fost acuzele care si le-au adus tiganii intre ei. Catalin Chereches a incercat sa potoleasca spiritele, dar la un moment dat a pus mai multe “paie pe foc”. “Regula dialogului este sa nu vorbiti pana cand nu termin eu”, le-a spus in fata primarul municipiului Baia Mare.

Totul s-a intamplat, ieri, in sala Europa, in cadrul unei intalniri in jurul mesei rotunde. Gard sau zid. Asta au vrut sa afle tiganii care au fost prezenti la dialogul purtat pe marginea scandalului care face valuri de cateva zile atat in presa nationala, cat si internationala. Cu totii au fost curiosi sa afle daca se doreste intr-adevar protejarea copiilor de pe strada Horea de sosea sau la mijloc este de fapt vorba de descriminare. Initiativa acestui plan ii apartine primarului Catalin Chereches care a dat asigurari ca gardul va fi inaugurat pana cel tarziu la finele saptamanii in curs. “Am dorit sa protejam copiii care se joaca in apropiere de sosea. Au fost sesizari ale locatarilor de acolo care spuneau ca nu pot sa isi lase copiii nicio secunda fara sa ii supravegheze pentru ca alearga in strada si sunt deseori accidentati de conducatorii auto. Nu am dorit decat sa protejam si nu este vorba de un zid, ci de un gard care va fi estetic”, a dat asigurari primarul.

Romii au cerut sa li se explice diferenta intre zid si gard

In replica, Marian Mandache, coordonator departamentului pentru drepturile omului din cadrul Asociatiei Romani Criss,

i-a cerut lui Catalin Chereches sa ii explice care sunt diferentele intre zid si gard. “Nu pot sa va spun acum, dar va invit la mine acasa si va voi arata ce inseamna zid si ce inseamna gard”, a spus Chereches. Vadit nemultumit de raspunsul primit, reprezentantul Asociatiei a cerut lamuriri mai ample. “Vreti sa va desenez sau ce doriti acuma?”, a raspuns primarul. De ce se face un gard inalt de trei metri si nu un gard viu, au intrebat alti reprezentanti ai asociatilor romilor. Primarul Catalin Chereches sustine ca acesta nu creste la telecomanda, ci in ani buni de acum incolo. Dar a luat in calcul si posibilitatea de a face acest lucru, dupa ridicarea gardului din beton, dupa care, in momentul in care gardul viu va fi destul de inalt, gardul de beton sa fie daramat.

“Ma simt discriminat” – s-a destainuit consilierul primarului, Attila Somogy

Daca la inceput discutiile s-au axat pe proiectele care se vor derula in zonele in care locuiesc legal sau ilegal rromii, treptat dialogul au luat o alta intorsatura. “Romii au profitat de bunavointa Primariei Baia Mare ani la rand. De ce ei au locuri separate la facultati? Cate proiecte s-au facut pentru romi si cate pentru alte minoritati precum maghiari, ucraineni sau evrei? Eu sunt majoritar si ei sunt victime. Ma simt discriminat la mine in tara”, a aruncat “bomba” Attila Somogy. Reactiile nu au intarziat sa apara. “Nu mi-as angaja un astfel de consilier atat de slab pregatit. :i maghiarii au locuri repartizate la facultati, la fel ca alte minoritati care traiesc in Romania. De ce romii sunt catalogati toti ca fiind infractori. Dintre ei, am priteni buni, care sunt avocati, medici si care traiesc in curatenie. Cu ce sunt vinovati ca au fost mutati dintr-un loc in altul. Nu au avut acces la educatie si nu s-a facut nimic pentru a  fi integrati in societate? Am vazut multe zone ca si Craica in alte judete, aici am crescut, cunosc istoria acestor oameni”, a spus Csaba Ferenc Asztalos.

Case ridicate ilegal in zona perimetrului de siguranta CFR

Invitat sa vorbeasca a fost si seful Politiei TF Baia Mare, :tefan Bora (foto). Acesta a tras un semnal de alarma in privinta furturilor de cablu. “Am fost nevoiti sa inchidem un punct de lucru tocmai din cauza furturilor de cablu. Cuprul ajunge sa fie vandut de romi si astfel ne aduc noua prejudicii de miliarde de lei”, s-a plans acesta. Totodata, a mai adaugat ca la astfel de actiuni participa atat tiganii din zona Pirita, Craica, Ferneziu, cat si cei care vin din alte judete in municipiul Baia Mare. “Au bilet de calatorie si deseori vin dimineata si se reintorc acasa seara. Au bilet de calatorie, nu poti sa ii dai jos din tren. Uneori insa raman in orasul nostru, fiind gazduiti de catre cei care locuiesc aici. Mai mult, sunt case ridicate ilegal in perimetrul de siguranta al CFR-ului, la mai putin de 20 de metri de caile ferate. O alta problema care ar trebui rezolvata”, a mai punctat seful Politiei TF Baia Mare.

Exclusi sau gazduiti?

Alte intrebari, alte discutii contradictorii. Primarul Catalin Chereches a dorit sa afle care sunt parerile celor prezenti, referitor la tiganii care vin din alte judete si chiar din Bulgaria si Serbia. “Multi vin la copii, la rudenii, altii se casatoresc cu fetele noastre. Ce sa faca cu ei? Cum sa ii trimiti acasa. Politia sa isi faca treaba cum trebuie. Este o lege care trebuie aplicata si tiganilor. care gresesc sa plateasca”, au spus reprezentantii tiganilor, care sustin ca nu au cum sa nu ii primeasca in casele lor pe prietenii care vin in vizita.

Acuzat ca a “furat” proiectul lui Mircea Dolha

Treptat insa problema gardului care imprejmuieste blocurile de pe strada Horea 46A si Horea 46B a redevenit subiect de discutie. “Dupa o ora si 20 de minute de dezbatere, ar fi cazul, cred, sa ii lasati si pe romii care locuiesc in zona respectiva sa isi spuna punctul de vedere. Vreau sa va spun doar ca 60% din acest proiect este a lui Mircea Dolha. El a vrut sa ingradeasca aceste blocuri, tot pentru a proteja copiii. A mai dorit si sa mute tiganii de pe Craica si sa le ofere conditii decente de trai. Nu s-a reusit sa se faca nimic”, au concluzionat reprezentantii Asociatiei “:anse egale”. Polemicile au reinceput. “Noi suntem de acord cu acest gard. Mai sunt si altele in oras si nu deranjeaza pe nimeni. Sa vina reprezentantii romilor din alte judete aici doar cand au fonduri europene si pot sa ne ajute. Pana atunci nu au ce sa se bage. ~si fac imagine pe spinara noastra”, a punctat Carol Jurisnicz, zis Pise. “Oamenilor le este frica sa vorbeasca, pentru a  nu fi aruncati in strada. Unii nu vor sa fie ingraditi. Domnule Catalin Chereches, de ce nu faceti mai intai curat in Primaria Baia Mare pentru ca functionarii publici sa nu mai vorbeasca urat cu tiganii. Am 14 copii dintre care o fetita de doar doua luni. Am cerut o locuinta sociala. Femeia a fost amenintata ca va lua de batut daca mai calca in primarie. Cereti respect de la noi si noi ce primim in schimb?”, a intrebat Alexandru Varga, un locatar din blocul 46A, de pe strada Horea.

Mutarea celor de pe Craica, Pirita si Ferneziu

S-a trecut la un alt subiect. Mutarea tiganilor din zona Craica, Pirita si Ferneziu, care si-au ridicat case ilegal. “Cum sa facem un perimetru astfel incat romii sa nu se simta discriminati, dar sa fie mutati de unde locuiesc ilegal?”, a cerut iar solutii primarul Catalin Chereches. “Am dorit sa ii mutam in blocuri. Dar ei se simt mai bine daca locuiesc pe pamant. Au devastat locuintele sociale primite si au renuntat la ele, intorcandu-se tot pe Craica. Vom cauta teren pentru ei, poate ne ajuta reprezentantii lor din localitatile in care sunt astfel de probleme”, a spus acesta.

Tiganii au mai solicitat sa aiba contoare individuale de apa. Cei care platesc facturile sa nu sufere din cauza rau-platnicilor. Mai doresc si amenajarea unui spatiu de joaca in zona Horea-Luminisului. Cei prezenti au fost invitati sa faca o vizita la blocurile care vor fi imprejmuite. Unii au avut curajul de a merge in vizita acolo, altii insa au avut alte probleme mult mai importante de rezolvat. Ramane de vazut ce se va concretiza din toate discutiile purtate.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns