Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Soc si groaza pe Horea 46 – Zidul a ajuns la 2 metri!

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

“Astia ne zidesc de vii”, spun unii dintre tigani

[slideshow id=7089]

Marele zid tiganesc este ridicat la aproape doi metri si “ameninta” cu izolarea romilor care locuiesc in cele cateva blocuri. Cu aspect mai degraba de ghetou decat de locuinte (fie ele si sociale), blocurile nerenovate au o imagine absolut dezolanta, dand impresia vizitatorului ca se afla intr-o ruina de razboi. Fara curent, fara apa, mirosul pestilential care se degaja in caldura torida poate face sa lesine chiar si un om in putere, dar dejectiile deversate langa bloc, din nu stie nimeni care motiv (conducte sparte sau neglijenta locatarilor), poate transforma locul intr-un adevarat focar de infectie.

Intentie buna, masura intens controversata

Intentia primarului de a rezolva problema blocurilor devenite deja celebre de pe strada Horea 46 (unul dintre ele fiind tocmai cel din cauza caruia destinul fostului primar a fost deturnat), a fost una buna. Masura, insa, a fost una din cele mai controversate, avand in vedere ca s-a gandit sa ridice un zid inalt in jurul acestor imobile. Dincolo de faptul ca se incalca legislatia romaneasca, dar si obligatiile internationale pe care statul roman si le-a asumat in ceea ce priveste discriminarea rasiala si drepturile omului, constructia zidului nu face altceva decat sa-i izoleze pe localnici. Din pacate, a arunca gunoiul sub covor nu inseamna curatenie, iar ascunderea aspectului jalnic al blocurilor dupa un zid inalt nu inseamna ca problema a fost rezolvata. Mai multe organziatii au protestat si au cerut Prefecturii sa atace in contencios Hotararea Consiliului Local prin care s-a decis ridicarea acestui gard. Pana acum, insa, constructorii isi vad linistiti de treaba si ridica zidul, aratand ca in doar cateva zile va ajunge la inaltimea prevazuta.

Localnicii viseaza la un adevarat paradis in interiorul curtii

La inceput, ideea zidului a ridicat tiganii impotriva primarului si imediat dupa inceperea lucrarii, oamenii au protestat in fel si chip. Au chemat televiziunea, a fost nevoie de interventia politiei locale, iar primarul a fost de fata sa discute cu oamenii. Astazi, la cateva zile de la eveniment, localnicii sunt mult mai relaxati. “Pai e pentru “protejatia” copiilor. De ce sa nu ne placa?”, spune o femeie langa care se afla o fetita de circa 8-10 ani. Dupa ce discuta putin cu fetita, se intoarce din nou catre echipa ziarului nostru si reia explicatiile. “Numai cei care n-au copii sunt impotriva. Noi, care suntem parinti, suntem de acord. Ce, daca ai o casa, nu-i faci gard?”, completeaza Giulai Aurica. Un alt localnic confirma cele spuse de tanara mama si isi expune apoi asteptarile. “O sa fie si aici ca in alte locuri, mai frumos, o sa fie nivelat, asfaltat o sa avem mese, unde sa stam la umbra, sa jucam o tabla. Va fi ca un parc, cel mai frumos cartier”, viseaza Ioan Rezmuves, un tanar care ne-a luat in primire de cum ne-a vazut cu aparatul foto langa zid. Totusi, dupa ce se gandeste mai bine, revine cu indoielile ce-l mai apasa. “Cred ca se incalca legislatia, pentru ca au zis ca il fac de un metru si eu am 1.80, dar zidul e mai inalt ca mine”, spune el.

Gunoaiele dintre blocuri, “ornamente” in viitorul “parc”

Intrebat despre mizeria din jurul blocurilor, interlocutorul nostru spune ca nimeni nu mai arunca gunoaiele de la fereastra. Mai mult, gaseste repede si un vinovat, in binecunoscutul spirit rom…: “De vina sunt cei care nu vin sa duca gunoaiele ca mereu sunt pline, dar nu vin sa le duca. Si nu mai au oamenii unde sa le arunce”, justifica el. Probabil asta ii face sa nu se mai deranjeze sa mearga pana la container, astfel ca muntii de gunoaie de pe langa bloc ajung uneori la inaltimi apreciabile. ~nsa, tanarul nostru locatar vine cu amanuntele: “Nu mai arunca nimeni acuma, sa stiti, ca nu mai e voie”.

Politia locala va supraveghea incinta

O masina a politiei locale este parcata langa gardul care acum se afla in constructie. La prima noastra referire la inutilitatea gardului, cei doi angajati ai politiei locale riposteaza: “Pai eu m-as bucura sa imi faca gratis gard in jurul blocului. Eu nu m-as plange ca ma discrimineaza. Dar eu daca-s roman nu as fi discriminat, pe cand ei imediat se plang”, spune barbatul aproape revoltat. “Mie cine-mi plateste parbrizul de la masina? Stiti ce fac aici copiii, cum dau cu pietre seara dupa masini?”, mai spune un altul, intrat si el in discutie. Mai departe, omul legii isi explica opinia: “Vor fi camere video, va fi un post de politie fix in incinta. Nu vor fi izolati complet, ci mai degraba vor fi supravegheati”, continua el explicatiile.

Explicatiile primarului, inutile

Explicatiile pe care le-a dat primarul Catalin Chereches localnicilor, acum cateva zile, cand a inceput construtia atat de intens criticata, a fost aceea ca au avut loc prea multe accidente rutiere in care au fost implicati copiii romilor ce se joaca in jurul blocurilor. Totusi, ideea a fost intens criticata de mai multe organizatii de profil, fiind catalogata in fel si chip. De la una discriminatorie, rasista, la una demna de epoca nazista, cu rol de a segrega, de a izola comunitatea romilor sau, mai mult, de a identifica etnia roma cu infractionalitatea. In niciun caz, aceste “aprecieri” nu fac bine imaginii noului primar.

Rezolvarea problemei: ascunderea ei

O parte din locuintele sociale de pe strada Horea au fost renovate de primarie, acestea fiind redate locatarilor recent. Acestea au un aspect mai ingrijit si primitor. Imobilul situat, insa, la numarul 46B este, practic ca dupa un bombardament. Locatarii nu au electricitate, nu au apa curenta, iar zidul afumat de cosurile sobelor de incalzit au facut peretii sa arate ca si ai unui ghetou. Daca zidul va ascunde acest aspect, greu de crezut ca el va si disparea.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns