Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Vremea isi face de cap in Maramures

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cod galben de disconfort termic, ploi torentiale si vijelii

Institutia Prefectului a primit o avertizare cod galben de disconfort termic, respectiv instabilitate atmosferica accentuata pentru  judetul Maramures. In atentionarea meteorologica este mentionat faptul ca marti, 19 iulie, vremea va fi calduroasa, iar local indicele de confort termic (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. Temperatura aerului va depasi, izolat, 35 de grade Celsius.

Bondi Gyongyike, subprefectul judetului, in calitate de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU), a solicitat avertizarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta si a populatiei cu privire la prognoza meteorologica de canicula si depasirea indicelui de confort termic. Subprefectul a subliniat ca, in aceste conditii, se impune aplicarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2000 privind masurile care trebuie luate pentru protectia persoanelor aflate la munca in perioada depasirii pragului critic de unitati sau de temperaturi ridicate mai mari de 37 grade Celsius. Masurile minimale prevazute de ordonanta de urgenta pentru ameliorarea conditiilor de munca si mentinerea starii de sanatate a angajatilor sunt< reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizices asigurarea ventilatiei la locurile de muncas alternarea efortului dinamic cu cel statics alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite si ventilates asigurarea apei minerale sau plate adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimbs asigurarea echipamentului individual de protectie si asigurarea de dusuri. Cetatenilor li se recomanda sa evite expunerea la soare si la activitatea fizica in gradini si pe camp, in special in intervalul orar 11.00-18.00. De asemenea, se recomanda purtarea de imbracaminte subtire, din tesaturi naturale sau in culori deschise, respectiv purtarea de palarii. Persoanele varstnice trebuie sa se fereasca de locurile aglomerate si neventilate, respectiv de iesirea din casa, mai ales in orele amiezii, fapt ce le poate cauza  probleme de sanatate, ca urmare a temperaturilor ridicate si a disconfortului termic.

Caldura, inlocuita de furtuni

Reprezentantii CJSU au subliniat ca, dupa canicula, vremea va deveni instabila. In intervalul 20 iulie, ora 9.00- 21 iulie, ora 18.00 vremea va prezenta o instabilitate atmosferica accentuata. Vor fi semnalate averse ce vor avea caracter torential, descaracari electrice, iar vantul va avea intensificari care pot lua aspect de vijelie. Izolat cantitatile de apa vor depasi 50 l/mp si vor fi caderi de grindina. Precipitatiile de ploaie, insemnate cantitativ pot conduce la formarea de torenti pe versanti si cresterea debitelor unor vai si parauri. Acestea  pot antrena material lemnos, deseuri sau aluviuni si pot contribui la colmatarea podurilor sau podetelor. Situatia hidrometeorologica va fi monitorizata permanent de pompierii militari din cadrul Centrului Operational al ISU Maramures si de angajatii din dispeceratul Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns