Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

FRANȚA

Emmanuel Macron l-a desemnat premier pe Gabriel Attal

Marți, preşedintele francez Emmanuel Macron a decis să-l numească în funcţia de prim-ministru pe ministrul educaţiei, Gabriel Attal, în vârstă de 34 de ani,
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

….care va deveni cel mai tânăr şef de guvern din istoria Republicii şi primul homosexual declarat, a anunţat o sursă apropiată Palatului Elysee, citată de AFP, potrivit Agerpres.

 

 

 

Președinția franceză a confirmat că Macron i-a solicitat lui Attal “să formeze noul guvern”, conform unui comunicat oficial. Astfel, Attal îl va înlocui pe șefa guvernului Elisabeth Borne, care a fost nevoită să demisioneze luni.

 

 

 

Această schimbare vine în contextul în care președintele francez încearcă să aducă un suflu nou celui de-al doilea mandat înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, conform presei franceze, citată de Reuters.

Cu toate că această mutare nu va genera neapărat schimbări politice majore, semnalează dorința lui Macron de a depăși nemulțumirea cauzată de reformele nepopulare de anul trecut privind pensiile și imigrația, în scopul de a îmbunătăți șansele partidului său la alegerile europene din iunie.

 

 

 

Sondajele de opinie indică faptul că tabăra lui Macron se află în urma partidului condus de lidera de extremă-dreapta Marine Le Pen, cu aproximativ opt până la zece puncte procentuale.

Gabriel Attal, un apropiat al lui Macron, a devenit cunoscut ca purtător de cuvânt al guvernului în timpul pandemiei COVID și s-a impus ca unul dintre cei mai populari politicieni din țară, conform sondajelor recente. Attal și-a câștigat notorietate ca ministru priceput, simțindu-se în largul său în emisiuni de radio și în parlament.

 

 

 

Gabriel Attal seamănă puțin cu Macron din 2017“, a remarcat deputatul Patrick Vignal din formațiunea lui Macron Renaissance, referindu-se la momentul în care președintele a devenit cel mai tânăr lider din istoria modernă a Franței, fiind o figură populară în rândul alegătorilor.

 

Macron se confruntă cu un parlament mai turbulent după ce a pierdut majoritatea absolută la scurt timp după realegerea sa în 2022.

Cu cuplul Macron-Attal, se poate aduce un nou suflu pentru guvern“, consideră Jean-Daniel Levy, expert la centrul de sondaje Harris Interactive.

 

 

Cu toate acestea, liderii opoziției au exprimat scepticism cu privire la impactul schimbării premierului, menționând că Macron însuși deține o mare parte din procesul decizional.

“Elisabeth Borne, Gabriel Attal sau altcineva, nu contează, vor fi aceleași politici“, a declarat liderul Partidului Socialist, Olivier Faure, la postul de radio France Inter.

 

 

CITEȘTE ȘI:Elisabeth Borne a demisionat din funcția de premier

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns