Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Dacă am avea în fiecare lună câte o sărbătoare precum 24 Ianuarie foarte probabil am avea un altfel de discurs politic.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pe marginea unui astfeld e eveniment istoric fiecare politician se simte dator să lanseze câte o chemare la unirea forțelor pentru a face din România o țară demnă de istoria ei.

Din nefericire nu în fiecare zi este soare și nici nu plouă când este nevoie de apă pentru agricultură. Istoria, din punct de vedere politic, din păcate, este frumoasă privită de departe. Analizată de aproape nu întotdeauna ne oferă o priveliște frumoasă.

Să ne reamintim că oameni care au făcut Mica Unire, sau urmașii lor, au fost printre cei care au tras în țăranii răsculați la 1907.

Să nu rămână literă moartă, menționăm câteva mesaje, câteva îndemnuri ale politicienilor lansate de 24 ianuarie. Președintele Klaus Iohannis: “165 de ani de la fondarea Românei moderne este o oportunitate de a ne inspira din lecţiile valoroase ale trecutului pentru a proiecta un viitor mai bun pentru naţiunea noastră”.

Nicolae Ciucă, președintele Senatului: “Atunci când a avut obiective clare şi un plan de ţară, România a avut doar de câştigat. Cel mai frumos cadou pe care putem să îl facem României de Ziua Unirii Principatelor este încrederea noastră în viitorul ei”. Mai spune ceva domnul Nicolae Ciucă, de data aceasta în calitate de președinte al PNL: “Obiectivul PNL este să câștige toate rândurile de alegeri din 2024.”

Primul ministru Marcel Ciolacu de 24 ianuarie lansează un mesaj ceva mai dezvoltat: “Dragi români, în urmă cu 165 de ani, pe 24 ianuarie, românii şi-au unit eforturile şi au pus bazele României ca stat naţional, unitar şi democratic. Şi atunci, mulţi s-au opus. Şi din afara ţării, dar şi din interior. Pentru interesele lor, ar fi fost mai bine ca românii să nu fie uniţi.”

De la 1859 primul ministru ne aduce în prezent: “Astăzi, la 165 de ani de atunci, România a intrat într-o nouă etapă a modernizării sale. O etapă care îi va permite să se dezvolte şi să crească la adevăratul său potenţial.”

Ne oprim aici, cu precizarea că un mesaj de încurajare a transmis și Mircea Geoană, secretarul general adjunct NATO, probabil cu gândul la viitoarea lui candidatură la președinție: “Este o zi pe care o datorăm înaintaşilor noştri şi avem şi noi datoria să dăm urmaşilor noştri o ţară puternică, o ţară respectată, o ţară influentă, pentru că acesta este destinul nostru: o ţară mare, influentă în Europa.”

Alți politicieni și-au anunțat candidaturile la viitoarele alegeri. Unii au transmis că sunt alături de fermierii care protestează, precum și de sindicaliștii Sanitas care, de asemenea, se pregătesc de proteste.

Clotilde Armand, franțuzoica, anunță că va candida pentru un nou mandat de primar la Sectorul 1 București și că îl susține pe Nicușor Dan pentru a-și continua munca de primar general al Capitalei.

Iuliu Winkler, europarlamentar UDMR, ne dă o veste tristă:  90% dintre cetățenii europeni sunt îngrijorați de creșterea continuă a costului vieții.

Șirul știrilor negre ar putea continua. După înșiruirea tuturora, la sfârșit, dar nu în ultimul rând, ar putea fi inserată știrea că este din ce în ce mai greu pentru ziare să facă rost de hârtie pentru tipar, care, așa ca toate materiile prime și-a dublat prețul, dar este și greu de găsit. De exemplu hârtia ziarului pe care îl citiți dumneavoastră acum provine din Canada.

În sfârșit, după depunerea de coroane la busturile domnitorului Alexandru Ioan Cuza, destul de rare în Transilvania, după postarea unor mesaje pe rețelele de socializare, viața își urmează cursul obișnuit: scumpiri, inflație, teama că războiul din Ucraina s-ar putea extinde.

Dar să sperăm că până la următorul 24 ianuarie 2025 situația la nivel global se va normaliza.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Se va sparge coaliţia PSD-PNL? 

Până la urmă cineva trebuia să dea cu bâta-n baltă şi să spună: “Până aici!” Că în România nicio alianţă politică, nicio coaliţie de guvernare nu a mers până la capăt se ştie.

Sigla Informatia Zilei

O situație aproape imposibilă

Asculta acest articol Fără să fie evenimente în adevăratul sens la cuvântului, situațiile critice se desfășoară cu o rapiditate nefirească

Înjurăturile nu se transformă în voturi

După stabilirea, în mare, a candidaților, după primele tamponări între partide, chestiunea care se dezbate destul de aprins este în ce măsură prezența pe rețelele de socializare, aprecierile și înjurăturile lansate de un partid sau un candidat se convertesc în voturi.