Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

CONCURS DE VIN

Competiţia de vinuri nobile la ediţia 23

Dacă este luna ianuarie, podgorenii caută soluţii de a-şi evalua, apelând cu încredere la un cadru organizat, cu degustători cunoscuţi, calitatea vinurilor obţinute în toamna anului precedent.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În acest caz, vorbim despre vinurile obţinute în anul 2023. Păstrând tradiţia, printre primele concursuri locale de vinuri nobile din judeţ organizate în prima lună a anului, se numără cel din comuna Urziceni, o aşezare din aşa numitele areale viticole ale judeţului, dar şi cel din Foieni. Aşa s-a întâmplat şi în acest an, la sfârşitul săptămânii abia încheiate.

 

Potrivit informaţiilor obţinute, la ediţia concursului de vinuri nobile din acest an, podgorenii din Urziceni şi Urziceni Pădure, au înscris în competiţie 65 de probele de vinuri ale viticultorilor locali, în majoritatea lor vinuri albe. Competiţia aflată la cea de a 23 ediţie, s-a desfăşurat sâmbătă, 27 ianuarie, la căminul cultural din centrul de comună Urziceni. Cifrele arată asigurarea continuităţii. Ca o impresie şi concluzie generală a degustătorilor, chiar şi terenurile cu potenţial productiv mai scăzut, pot da recolte bune, în acest caz struguri de calitate, apoi vinuri pe măsură, dacă este pusă în valoare priceperea şi experienţa podgorenilor.
La această ediţie a concursului de vinuri nobile de la Urziceni, în echipa de degustători au fost viticultori cu notorietate precum Bányai Zoltán din Ardud, Jozef Sporrer din Halmeu şi Serli Csilla, din Beltiug.

 

Membrii juriului au remarcat creşterea continuă a calităţii vinurilor din Urziceni şi nu numai. Creşterea calităţii de la an la an este pusă pe seama receptivităţii viticultorilor la opiniile degustătorilor, cei care, pe parcursul concursului, dau şi o serie de sfaturi de specialitate, care devin utile. Desigur, la realizarea unor vinuri de calitate este necesară şi continua documentare în materile de păstrare mai ales, pentru a înlătura eventualele gusturi nedorite, ca urmare a recipienţilor în care vinurile sunt depozitate.
Pentru a creşte şi pe mai departe calitatea vinurilor, s-a recomandat colaborarea podgorenilor în sensul de a degusta vinurile produse, de a face evaluări pe parcursul procesului de maturare a a acestei licori cunoscute din antichitate. Continuitatea în cultivarea viţei de vie este unul dintre factorii determinanţi in ceea ce priveşte menţinerea şi chiar creşterea calităţii vinurilor obţinute.
36 de vinuri de aur la Foieni

 

 

Tot la sfârşitul săptămânii trecute, a avut loc concursul anual de vinuri nobile şi la Foieni, ediţia a 24 – a. În competiţie au fost înscrise 67 de probe de vinuri nobile, majoritatea fiind albe – 58, la care s-au adăugat 6 roşii şi 3 roze. Juriul care a stabilit ierarhia, a fost compus din Umhauser Valéria, Tempfli István, Bencze Zoltán. Vinurile din anul 2023, în majoritatea lor, cel puţin din zona la care facem referire, după cum a punctat inginerul Bencze Zoltan, în insuficienţa zaharurilor, au rămas fără conţinut. Cu toate că natura a fost mai puţin generoasă în ceea ce priveşte factorii atmosferici şi climatici în anul trecut, experienţa podgorenilor, aşa cum a fost subliniat în cadrul punctelor de vedere exprimate, a compensat în bună parte unele minusuri. Aşa se face că, din cele 67 de probe de vinuri nobile înscrise în concurs, 36 au obţinut calificativul aferent diplomei de aur. Li s-a recomandat viticultorilor să acorde atenţia cuvenită tratamentului cu sulf, pentru a nu fi sulfitate în exces. Trebuie să se aibă în vedere şi lucrările care se fac pentru a evita oţetirea.

 

Concursurile de vinuri reprezintă încă o posibilitate de socialize a podgorenilor şi a iubitorilor de vinuri nobile, de a împărtăşi gânduri şi idei, unele atât de necesare pentru dezvoltarea comunităţilor rurale.
Din păcate, la aceste concursuri participă doar producători maghiari, românii fiind lăsați deoparte. La fel se întâmplă și la alte genuri de concursuri, cum ar fi tăiatul de porci, manifestare preponderent maghiară. La Urziceni ;i Foieni au participat doar podgoreni maghiari.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns