Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ce vor alegătorii: președinte echidistant politic sau independent?

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU
Sondajele premerg intrarea triumfală în campania electorală pentru alegerea președintelui. Data alegerilor a fost stabilită. Partidele aveau nevoie de o stare de nervozitate pentru a se putea lansa cu toată forța în lupta electorală.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Data este stabilită, primele sondaje sunt publice. Nu ne rămâne decât să ne imaginăm cu va decurge campania electorală luând ca reper alegerile locale.
Avem, ca la locale, un candidat independent. La locale l-am avut pe Piedone, acum îl avem pe Geoană.

Astfel primarul în funcție Nicușor Dan se da câștigător cu 46,1%, urmat de Piedone cu 41,1%, iar candidatul comun PSD-PNL era la o distanță astronomică de ei, cu doar 10,1% . Candidatul AUR, era gratulat cu 2,3%. Nesemnificativ. Așa cum s-a și confirmat la vot.

Trei dintre date nu sunt puse la întâmplare. Primul loc și ultimele două sunt riguros exacte. Doar procentul lui Piedone a fost umflat. În economia bolnăvicioasă a campaniei electorale  din București, Piedone a jucat rolul de radical liber, de independent rebel, neconvențional, de clovn.

La altă scară povestea se repetă în cazul alegerilor prezidențiale. Se pare că lumea, sătulă de partide, este atrasă de candidații independenți. Asta nu înseamnă că îi și votează. În sondaje sună bine să răspunzi că îți dorești un candidat independent.

Nu este destul de clar ce înțeleg oamenii prin “președinte independent”. Mai degrabă alegătorii își doresc un președinte echidistant față de toate partidele, așa cum scrie la Constituție.

În cele două mandate ale președintelui Klaus Iohannis niciodată PNL nu s-a clasat pe primul loc la alegerile parlamentare, dar a ajuns la guvernare, a deținut funcția de prim ministru. Asta pentru că președintele nu a fost echidistant.

La fel a procedat și președintele Băsescu. Nicio clipă cei doi președinți nu au uitat că au fost candidații unui partid de dreapta și a ținut pe față partea partidelor de dreapta.

Nici Traian Băsescu, nici Klaus Iohannis nu s-au străduit să arate că sunt echidistanți. Președintele Iohannis a spus-o și mai clar: “Vreau guvernul meu!” În sensul că vrea un guvern de dreapta. El fiind candidatul PNL se înțelege că ținea partea partidului al cărui candidat a fost.

Acum să trecem la independentul Mircea Geoană. Într-un sondaj Sociopol de ultimă oră, candidatul independent, nenominalizat, se clasează pe locul doi, cu 17%, după candidatul PSD, și acesta nenominalizat, cotat la 35%. Candidatul PNL, fără nume, este pe poziția a treia, cu 12 procente. Asta înseamnă că nu intră în turul doi.

Sondajul CURS, cu candidați nominalizați, îl califică pe Nicolae Ciucă în turul doi. Marcel Ciolacu, candidat PSD, ar fi votat de 30% dintre alegători, Nicolae Ciucă, PNL, de 20%, iar din poziția de Independent, Mircea Geoană, ar obține 17%.

În ambele sondaje candidatul AUR nu intră în turul doi. Aceasta este fotografia de început a campaniei electorale pentru alegerea președintelui țării. De la aceste date încep calculele. Mai precis speculațiile.

Dacă Mircea Geoană candidează ca “independent” și merge în turul doi cu candidatul PSD se înțelege că câștigă alegerile. Pentru că toate partidele se vor coaliza împotriva PSD.

Dacă nu intră în turul doi cu care dintre candidații intrați în finală vor vota votanții lui Geoană? Vor asculta de îndemnul independentului și vor vota cum le recomandă el?

Cum va vota electoratul AUR? Cu candidatul PSD, cu candidatul PNL sau după cum le va recomanda George Simion?

Alegerile prezidențiale sunt mai complexe decât orice ecuație. Sunt prea multe necunoscute ca să poată fi rezolvată. Practic totul este în ceață. Mircea Ciolacu zice că nu vrea să candideze. Se vorbește și despre înlocuirea lui Nicolae Ciucă pentru că el nu trage PNL după el, ci este împins de partid. Mircea Geoană trebuie să-și clarifice trecutul de fost președinte al PSD. Lui George Simion îi fură din voturi Diana Șoșoacă, poate și Cosmin Gușă, și nu are șanse să ajungă în turul doi.

Asta înseamnă că dispare șansa lui Marcel Ciolacu de a repeta victoria lui Ion Iliescu ajuns președinte pentru că a ajuns în turul doi cu Vadim Tudor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns