Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Misiune de pace Orban 3.0 #Beijing

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU
Dacă Ungaria nu ar avea legături economice serioase cu China vizita lui Viktor Orban în China nu ar fi decât o manifestare ridicolă, caraghioasă, a unui șef de guvern al unui prim miniștri al unei țări minuscule într-o țară îndepărtată.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Izolată în Europa, Ungaria beneficiază de investiții chineze, care  mai salvează ceva din multele probleme economice pe care le are.  Populația, ca peste tot, este nemulțumită. Deficitul trece de 5,5% din PIB. Sistemul de sănătate este o problemă mai mare decât inflația. Într-un sondaj la nivel european, 40% dintre unguri o consideră o problemă majoră.

De asemenea, în timp ce aproximativ 60% dintre cetățenii europeni sunt în general mulțumiți de situația economică din regiunea lor, doar 10% dintre unguri sunt mulțumiți de modul în care merge economia în regiunea lor.

Fie și doar acestea probleme interne îl obligă pe Viktor Orban să caute soluții alternative. Vizita la Moscova, căciulirea în fața lui Vladimir Putin, zborul rapid în China, la Xi Jinping, au un sens dacă te uiți la situația Ungariei.

Inițiativele lui Orban, puse în relație cu ambițiile lui, amplificate de poziția de președinte rotativ al Consiliului Europei, sunt mai degrabă expresii ale disperării în fața unor probleme insurmontabile.

O recentă verificare a ministerului Sănătății a scos în evidență aspecte de necrezut.  Dintr-un total de 7.551 medici s-a constatat că peste 2000 au primit un salariul dublu decât cel stabilit de legislație. Controlul la spitale scos în evidență că la bucătării erau înregistrați aproape dublul pacienților spitalizați. Un chirurg nu s-a prezentat la o operație programată pentru că și-a tăiat porcul.

Mai grav, Bea Pászthy, președintele Departamentului de Psihiatrie Infantilă și Dependență din cadrul Colegiului Profesionist din Sănătate, declară tranșant, în fața unui secretar de stat de la Ministerul Administrației Publice și Dezvoltării Regionale, Csaba Latorcai: “Unul din șapte copii din Ungaria suferă de probleme psihice, dar trebuie să aștepte ani de zile pentru un tratament.”

Situația este gravă chiar și la nivelul farmaciilor care, din lipsă de farmaciști, s-au transformat în simple ghișee. Mai mult, guvernul Orban intenționează să introducă automate pentru medicamente, ca la țigări, astfel ca oameni să-și poată cumpăra medicamente 24 de ore.

În fața lui Vladimir Putin, la întâlnirea cu Xi Jinping, atunci când propune înființarea grupului “Patrioți pentru Europa”, Viktor Orban are în minte situația dezastruoasă din propria  lui țară pe care o consideră o feudă a lui.

În aceste circumstanțe unde ar putea călători Viktor Orban? În țările africane, pe urmele președintelui Klaus Iohannis? În țările Americii Latine deja a fost, fără mari beneficii economice.

După ce ministrul de Externe german nu a fost primit de omologul lui ungar, într-o vizită prestabilită la Budapesta, Germania va fi și mai rece față de Ungaria.
Mai devreme sau mai târziu, regimul autocrat a lui Viktor Orban se va prăbuși. Direcția spre care merge, scoate Ungaria din rândul țărilor democratice.

Orban a felicitat-o pe Marine Le Pen după primul tur al alegerilor din Franța, dar francezii au votat răul cel mai mic. Într-un final ungurii vor scăpa de fascinația unui conducător vizionar și îl vor vedea la nivelul propriei sale personalități bipolare.

Prin contactele cu Rusia și China, premierul Orban fisurează unitatea Europei. El face figură aparte chiar și în cadrul partidelor extremiste din țările Europene.

Viktor Orban mizează și pe victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din noiembrie, dar deja candidatul republican își nuanțează opiniile despre rolul NATO în Europa. Apropierea lui Orban de China îl va supăra pe Trump, și prin urmare își va revizui și atitudinea față de Budapesta.
Repercusiuni ale politicii anti-europene a președintelui Fidesz se vor face simțite și în imaginea UDMR de formațiune moderată.

Cu timpul UDMR va fi compromis de legăturile cu premierul Viktor Orban. Un partid ca AUR deja speculează situația, refuză un contact cu “Patrioții pentru Europa”, ceea ce îl va face compatibil cu partidele românești care vor ajunge la guvernare după alegerile parlamentare din decembrie.
În toiul campaniilor electorale pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din noiembrie și decembrie nu va putea fi ocolit cazul Orban.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Cel mai tânăr ministru refractar la reformele lui Ciolacu

Un nou cuvânt îşi face apariţia triumfală în câmpul dezbaterilor pe marginea măsurilor pe care intenţionează să le ia guvernul Ciolacu: drafturi. Ceea ce apare în spaţiul public nu sunt decât nişte drafturi scăpate din cancelaria primului ministru şi nicidecum un act oficial.
Cum de scapă atâtea drafturi din imediata apropiere a primului ministru? Mai degrabă înclinăm să credem că sunt scurgeri voite.

Sigla Informatia Zilei

Moda supărărilor

Asculta acest articol     Crin Antonescu se supără pe Victor Ponta pentru că i se pare că este prea îngăduitor