Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SECETĂ

Secetă severă în România: Apele Române anunță restricții de apă în peste 400 de localități

Secetă severă în România: Apele Române anunță restricții de apă în peste 400 de localități
Seceta severă din România a determinat restricții de alimentare cu apă în 449 de localități, inclusiv șase orașe, afectând grav viața cotidiană și necesitând măsuri urgente de raționalizare a consumului.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În ultimele săptămâni, România se confruntă cu o secetă severă, care afectează în mod direct alimentarea cu apă în numeroase localități. Conform datelor furnizate de Administrația „Apele Române”, situația este alarmantă, 449 de localități, inclusiv șase orașe majore, sunt nevoite să impună restricții semnificative asupra furnizării apei.

 

 

Coeficientul de umplere al celor 40 de lacuri de acumulare a scăzut la 79,77% și se estimează că va atinge 77% până la sfârșitul lunii iulie. Această scădere afectează direct capacitățile de alimentare cu apă, în special în județele Botoșani, Iași, Alba, și Gorj, unde numărul localităților afectate este cel mai mare.

 

 

Localitățile cu sisteme centralizate de alimentare cu apă, cum ar fi Dorohoi, Târgu Neamț, și Roman, sunt forțate să restricționeze accesul la apă la doar câteva ore pe zi. Această situație prezintă provocări majore pentru locuitori, afectând atât activitățile cotidiene cât și calitatea vieții.

 

 

Administrația „Apele Române” a inițiat măsuri de urgență, cum ar fi evacuarea unui debit suplimentar din acumularea Siriu pentru a asigura nevoile din aval. De asemenea, în colaborare cu Republica Moldova, s-a majorat debitul evacuat din acumularea Stânca-Costești, pentru a sprijini județul Botoșani.

 

 

Specialiștii fac apel la populație să folosească apa în mod rațional și să implementeze măsuri de conservare, cum ar fi verificarea instalațiilor de apă și utilizarea eficientă a resurselor acvatice disponibile. Se recomandă, de asemenea, folosirea sistemelor de irigare care minimizează consumul, precum irigația prin picurare, și refolosirea apei menajere acolo unde este posibil.

 

 

Situația hidrologică este monitorizată constant, iar autoritățile sunt pregătite să implementeze măsuri suplimentare dacă debitele râurilor continuă să scadă. Este vital ca aceste eforturi să fie susținute de colaborarea și contribuția comunităților afectate pentru a naviga prin aceste vremuri dificile.

 

 

În concluzie, seceta din România reprezintă o criză majoră care necesită acțiuni concertate atât la nivel local, cât și național. Prin măsuri pro-active și cooperare, se pot atenua efectele devastatoare ale acestei situații asupra populației și economiei.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns