Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ISTORIA ROMÂNIEI

22 august 1802 – S-a născut Ecaterina Varga, luptătoare pentru drepturile românilor din Munții Apuseni

22 august 1802 – S-a născut Ecaterina Varga, luptătoare pentru drepturile românilor din Munții Apuseni
Ecaterina Varga, născută pe 22 august 1802 în Hălmeag, a fost o luptătoare pentru drepturile românilor iobagi din Munții Apuseni, devenind cunoscută ca „Doamna Moților” pentru eforturile ei împotriva abuzurilor autorităților habsburgice, înainte de a fi trădată și închisă fără judecată timp de patru ani.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pe 22 august 1802, în satul Hălmeag din Comitatul Târnava Mare, Transilvania, se năștea Ecaterina Varga, o figură emblematică a luptei pentru drepturile românilor iobagi din Munții Apuseni. Cunoscuta „Doamnă a Moților”, cum era supranumită, a devenit o voce puternică în anii 1840-1847, atunci când a luptat pentru înlăturarea abuzurilor comise de autoritățile habsburgice asupra populației din această zonă.

 

 

Ecaterina Varga, cunoscută și sub numele de Varga Katalin în maghiară, a fost o femeie de o rară tenacitate și curaj. Prin petiții adresate guvernului Transilvaniei de la Sibiu și memorii prezentate direct la Curtea de la Viena, ea a cerut dreptate în numele moților, denunțând nedreptățile și abuzurile la care erau supuși. Nepăsarea autorităților locale și centrale față de cererile moților a determinat-o pe Ecaterina să îndemne populația la nesupunere și la o împotrivire pe față față de opresiunea habsburgică.

 

 

Această luptă pentru dreptate nu a rămas fără consecințe. Autoritățile, nemulțumite de revendicările ei, au dispus să fie prinsă. Într-un act de trădare, Andrei Șaguna, care la acea vreme era vicar episcopal, a facilitat capturarea ei, răpind-o în data de 17 ianuarie 1847, în localitatea Bucium Poieni.

 

 

22 august 1802 – S-a născut Ecaterina Varga, luptătoare pentru drepturile românilor din Munții Apuseni
22 august 1802 – S-a născut Ecaterina Varga, luptătoare pentru drepturile românilor din Munții Apuseni

 

 

A urmat o perioadă dificilă pentru Ecaterina Varga, care a fost închisă fără judecată timp de aproape patru ani în închisorile de la Aiud și Alba Iulia. În 1851, în cele din urmă, i s-a intentat un proces, în urma căruia a fost condamnată la încă trei luni de închisoare. După ce a ispășit această pedeapsă, a fost exilată în satul său natal, Hălmeag, unde se presupune că și-a trăit restul zilelor până la moarte, care ar fi survenit la scurt timp după 1852.

 

 

Bustul Ecaterinei Varga din Hălmeag rămâne un simbol al rezistenței și al luptei pentru dreptate, amintindu-ne de o femeie care a pus pe primul loc binele comunității sale și care a devenit un exemplu de curaj în fața asupririi. Povestea sa este un capitol important din istoria luptei pentru drepturile românilor din Transilvania și trebuie rememorată ca atare.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca

Expoziția „4+1 “

IOAN SBÂRCIU este unul dintre cei mai bine cunoscuți și prețuiți pictori ai generației sale. Desenator inspirat și prin vervă, colorist rafinat care stăpînește cu siguranța experienței neîntrerupte un repertoriu larg de mijloace expresive, Sbârciu și-a făurit un stil personal în pictura în ulei și și-a legat numele de revirimentul cunoscut în prezent de pastel, ca tehnică, în pictura clujeană.