Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

CE NU ESTE BINE SĂ FACI

Nașterea Maicii Domnului – Sfânta Maria Mică

Nașterea Maicii Domnului – Sfânta Maria Mică
Se crede că nu este bine să aprinzi focul în casă, indiferent de temperatură, pentru că ar aduce ghinion și boală.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Creștinii din toate Bisericile Apostolice, nu doar cei ortodocși, prăznuiesc anual pe 8 septembrie Nașterea Sfintei Fecioare Maria, cunoscută și ca Maica Domnului. Această sărbătoare este prima dintre cele patru mari sărbători dedicate Fecioarei Maria în Biserica Ortodoxă, fiind urmată de Intrarea Maicii Domnului în Biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) și Adormirea Maicii Domnului (15 august). Totodată, este și primul praznic important din anul bisericesc ortodox, care începe pe 1 septembrie.

 

 

Nașterea Sfintei Fecioare Maria a fost considerată un dar divin pentru părinții săi, Ioachim și Ana, care, deși înaintați în vârstă și fără copii, au rămas încrezători și au continuat să se roage. În cele din urmă, Dumnezeu le-a oferit o fetiță, pe care au numit-o Maria, un nume ce semnifică alinare și împlinire. Nașterea Fecioarei la Nazaret reprezintă un moment esențial pentru creștini, marcând începutul mântuirii umanității.

 

 

Tradiții și superstiții de Sfânta Maria Mică

 

Sărbătoarea din 8 septembrie, cunoscută popular ca Sântă Măria Mică, este adesea sărbătorită prin petreceri de onomastică, mai ales de femeile care poartă acest nume. În calendarul popular, această zi marchează sfârșitul verii și începutul toamnei. Se spune că reptilele și insectele se ascund, păsările migratoare pleacă, iar la târgurile de toamnă se vând produse specifice sezonului.

 

 

În această zi există numeroase superstiții în funcție de regiune. Se crede că nu este bine să aprinzi focul în casă, indiferent de temperatură, pentru că ar aduce ghinion și boală. Femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru dezlegarea pântecelor, iar cele însărcinate se roagă pentru o naștere ușoară și copii sănătoși. De asemenea, este bine să ai o candelă aprinsă în casă pentru a alunga spiritele rele și pentru a onora Nașterea Maicii Domnului.

 

 

Bărbaților li se interzice să facă muncă fizică sau să repare ceva în gospodărie, iar femeilor le este recomandat să nu coasă sau să spele rufe, pentru a evita atragerea ghinionului asupra familiei. De asemenea, plantele medicinale nu mai pot fi culese după această zi, deoarece își pierd puterea vindecătoare.

 

 

Se mai spune că pe Sfânta Maria Mică se împart struguri și prune pentru sufletul celor decedați, iar începând cu această zi, nu se mai poartă pălărie, semn că vine vremea rece, de unde și vorba: „O trecut Sântă Măria, leapădă și pălăria”.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns