Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

DESCOPERIRE REMARCABILĂ

O echipă de cercetători a forat la 1.268 de metri sub Oceanul Atlantic

O echipă de cercetători a forat la 1.268 de metri sub Oceanul Atlantic
Un aspect captivant al expediției este legătura dintre aceste descoperiri și originea vieții pe Pământ
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

O echipă de cercetători a realizat o descoperire științifică de excepție, forând la o adâncime de 1.268 de metri sub Oceanul Atlantic și prelevând o probă unică din mantaua Pământului. Această reușită le oferă oamenilor de știință o perspectivă rară asupra geologiei profunde a planetei și ar putea dezvălui noi informații despre originea vieții. Forajul a avut loc într-o zonă vulcanică activă de pe creasta medio-atlantică, unde mișcările tectonice au creat o “fereastră tectonică”, facilitând accesul la mantaua altfel inaccesibilă.

 

 

Cu ajutorul navei de foraj oceanic JOIDES Resolution, cercetătorii au extras un cilindru de rocă mantală lung de 1.268 de metri, o probă aproape continuă. Analiza acestor roci a adus descoperiri neașteptate, inclusiv un conținut mai scăzut de piroxen și o concentrație ridicată de magneziu, sugerând un grad de topire mai mare decât cel preconizat. De asemenea, echipa a descoperit canale prin care magma s-a deplasat în mantaua terestră, oferind noi perspective asupra activității vulcanice.

 

 

Un aspect captivant al expediției este legătura dintre aceste descoperiri și originea vieții pe Pământ. Reacțiile chimice dintre mineralul olivină și apa de mare generează hidrogen, esențial pentru susținerea vieții. Dr. Susan Q. Lang, co-șef al expediției, a subliniat că rocile recuperate seamănă cu cele care ar fi existat pe Pământul timpuriu, oferind indicii despre condițiile necesare pentru apariția primelor forme de viață.

 

 

Această descoperire nu doar aprofundează cunoștințele despre istoria geologică a Pământului, dar poate avea implicații și pentru explorarea altor planete, unde condiții similare ar putea susține viața.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns