Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

AVERTISMENT DSVSA SATU MARE

Cinci gospodării din Tarna Mare, Vama și Racșa, amendate de medicii veterinari

Cinci gospodării din Tarna Mare, Vama și Racșa, amendate de medicii veterinari
Virusul poate fi răspândit și prin: secreții nazale, oculare și orale; leziuni cutanate rupte; obiecte contaminate
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

În ultima săptămână medicii veterinari din cadrul D.S.V.S.A. – Serviciul Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală au efectuat un număr de 75 de controale în exploatații profesionale și non profesionale din județul Satu Mare.

 

 

Datorită faptului că în județul nostru au evoluat focare de rabie, la câini și la vulpi în mediul silvatic, apelăm la toți deținătorii de carnasiere (câini, pisici), să contacteze medicul veterinar concesionar, pentru a solicita vaccinarea antirabică a acestora, în special a celor care nu au fost vaccinați în campania anterioară. Rabia este o boală mortală, atât la om cât și la animale.

 

 

Primăriile sunt responsabile de gestionarea carnasierelor fără stăpân, de pe raza administrativ teritorială.

 

 

În Uniunea Europeană, evoluează Influență Aviară – cu focare primare sau secundare la pasări din exploatații non profesionale și păsări sălbatice: în Franța, Germania, Portugalia, Cehia, Belgia, Danemarca, Olanda, Spania.

 

 

În urma controalelor recente, au fost aplicate 20 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 6.000 lei – din care 5 sancțiuni contravenționale în exploatații non profesionale, din localitățile Tarna Mare 2, ( 2 x 1.200 lei), Vama 2, ( 2 x 1.200 lei), Racșa 1, ( 1 x 1.200 lei)și 15 avertismente pentru 15 exploatații non profesionale din localitățile – Negrești Oaș 5, Tarna Mare 4, Racșa, 3, Vama 3, pentru – vânzarea sau înstrăinarea în orice mod a animalelor, fără documentele prevăzute de legislația sanitară veterinară în vigoare și pentru nepredarea mărcilor de identificare auriculară/crotaliilor și/sau a pașapoartelor în cazul bovinelor, de la animalele sacrificate sau moarte.

 

 

În această perioadă, evoluează în Uniunea Europeană, Pestă Porcină Africană în Cehia, Germania, Italia, Lituania, Letonia, Polonia, România, Estonia, Ungaria, Grecia, Slovacia, Croația

 

 

În județul Satu Mare nu mai există restricții sanitare veterinare, datorate Pestei Porcine Africane.

 

 

Având în vedere evoluția mai multor focare de boalăîn România, medicii veterinari ne informează căPesta Micilor Rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%. DSVSA Satu Mare solicităoperatorilor economici din județ implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție acestei boli pentru a-și proteja efectivele de rumegătoare mici. Rugăm crescătorii de animale să evite orice mișcare a animalelor, în această perioadă.

 

 

Orice caz de îmbolnăvire sau moarte se comunică în regim de urgență medicului veterinar.

 

 

Variola ovină/caprină poate duce la mari pierderi economice

 

 

Odată cu apariția primului focar de variolă ovină/caprină, într-o exploatație de ovine din Bulgaria, D.S.V.S.A. Satu Mare recomandă crescătorilor de ovine și caprine din județul nostru următoarele măsuri: să aplice măsuri stricte de biosecuritate în ferme, inclusiv controlul accesului persoanelor și vehiculelor; să notifice imediat medicul veterinar în cazul în care observă semne clinice suspecte la ovine și caprine (erupții cutanate, febră, stare generală proastă); să respecte toate recomandările și măsurile dispuse de autoritățile veterinare.

 

 

Variola ovină este o boală virală gravă care afectează în principal ovinele și caprinele, cauzată de un virus din familia Poxviridae. Boala are un caracter foarte contagios și se poate răspândi rapid într-o turmă, ducând la pierderi economice semnificative.

 

 

Simptome ale variolei ovine/caprine

 

 

Vom enumera principalele semne clinice și simptome care pot apărea la ovinele afectate de variola ovină/caprină. Leziunile cutanate reprezintă semnul distinctiv al bolii. La ovinele/caprinele infectate apar inițial mici pete roșii pe piele, care evoluează în papule (bășici solide) și apoi în vezicule (bășici cu lichid). Aceste leziuni se pot dezvolta ulterior în pustule și cruste. Leziunile apar de obicei pe: cap (în special în jurul botului, nasului și urechilor, pleoapelor); abdomen; picioare; organe genitale; axile.

 

 

Animalele infectate dezvoltă de obicei febră ridicată (40-42°C) în primele 1-3 zile de la infectare.

 

 

Ovinele/caprinele bolnave pot prezenta o lipsă de interes pentru hrană, ceea ce duce la scăderea în greutate.

 

 

De asemenea animalele afectate devin letargice, cu o stare generală proastă, manifestând apatie și lipsă de energie.

 

 

La multe animale infectate se observă secreții oculare și nazale. În cazuri severe, aceste secreții pot deveni purulente.

 

 

Ganglionii limfatici submandibulari și cei din regiunea subcutanată a corpului pot fi inflamați și măriți.

 

 

În cazurile grave, pot apărea leziuni și pe mucoasele bucale, nazale și oculare, care pot cauza dificultăți de respirație sau probleme de alimentație.

 

 

În majoritatea cazurilor, boala durează 3-4 săptămâni, dar animalele pot rămâne slăbite pentru o perioadă mai lungă de timp. Mortalitatea poate varia în funcție de gravitatea focarului și de starea generală de sănătate a efectivului de ovine și caprine.

 

 

Variola ovină/caprină se transmite prin contact direct între animale infectate și animale sănătoase și prin contact indirect cu lichidul din conținutul veziculelor, pustulelor și prin inhalarea prafului din crustele descuamate.

 

 

Virusul poate fi răspândit și prin: secreții nazale, oculare și orale; leziuni cutanate rupte; obiecte contaminate (furaje, echipamente).

 

 

Este important de menționat că mediul poate rămâne contaminat pentru o perioadă lungă de timp, astfel încât măsurile de igienă și biosecuritate sunt esențiale pentru prevenirea răspândirii bolii, virusul fiind foarte rezistent la uscăciune

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Biciclist accidentat

Un bărbat a fost accidentat la intersecţia str. Ştefan cel Mare cu P-ta Eroilor Revoluţiei.