Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

CRIZĂ ÎN SISTEMUL MEDICAL ROMÂNESC

Deficit de personal și probleme legislative cu impact pe termen lung

Deficit de personal și probleme legislative cu impact pe termen lung
Un alt aspect crucial semnalat de deputat este lipsa unor legi clare privind malpraxisul
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Deputatul și chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu (PSD) atrage atenția asupra unei crize profunde în sistemul medical românesc, menționând că deficitul de personal din spitale va crește semnificativ în anii următori. El subliniază că lipsa unei legislații clare privind malpraxisul medical face ca specializările cu grad mare de risc să devină tot mai puțin atractive pentru tinerii medici.

 

 

Chirurgul de la Institutul Oncologic din Cluj a declarat, într-un comunicat de presă, că salariile mai mari din străinătate reprezintă un factor important în decizia medicilor de a părăsi România, însă nu este singurul.

 

 

Mediul de lucru și infrastructura, factori decisivi pentru migrația medicilor

 

 

Achimaș-Cadariu a explicat că tinerii medici nu caută doar recompense financiare, ci și un mediu de lucru care să le ofere oportunități de dezvoltare profesională și suport din partea colegilor, alături de condiții de muncă adecvate. Problemele de relaționare și lipsa infrastructurii contribuie în mod semnificativ la decizia multora de a pleca în străinătate.

 

 

Peste 22.000 de medici români lucrează în afara țării

 

 

Potrivit statisticilor menționate de Achimaș-Cadariu, peste 22.000 de medici români au ales să lucreze în străinătate, atrași de condiții de muncă mai bune și salarii mai mari. Criza de personal este deosebit de acută în specializări precum Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), chirurgie și medicină de urgență.

 

 

Vid legislativ și lipsa de protecție pentru medici

 

 

Un alt aspect crucial semnalat de deputat este lipsa unor legi clare privind malpraxisul. El critică inconsistența legislativă din acest domeniu, menționând că de-a lungul anilor s-au scris mai multe proiecte de lege, dar niciunul nu a fost finalizat. Medicii trebuie să fie protejați împotriva acuzațiilor nefondate, iar tinerii care încep cariera evită specializările riscante din cauza acestei nesiguranțe. Achimaș-Cadariu consideră că este nevoie de o reformă amplă a sistemului pentru a aborda această criză.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns