Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

RELAȚIILE ROMÂNO- UCRAINIENE

Colaborare regională: Prefectul Ioan Tibil la Forumul Internațional din Ucraina

Colaborare Regională: Prefectul Ioan Tibil la Forumul Internațional din Ucraina
Pe 20 septembrie 2024, prefectul Ioan Tibil a participat la Forumul Internațional „Regiunea Ivano-Frankivsk - partener de încredere”, unde s-au discutat proiecte de cooperare transfrontalieră menite să îmbunătățească intervențiile în situații de urgență și să sprijine dezvoltarea regională, evidențiind colaborarea strânsă dintre România și Ucraina.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pe 20 septembrie 2024, prefectul Ioan Tibil, alături de Radu Iancu, directorul cancelariei, a participat la cel de-al II-lea Forum Internațional „Regiunea Ivano-Frankivsk – partener de încredere”, desfășurat în orașul Ivano-Frankivsk, Ucraina. Invitația a fost extinsă de șeful Administrației de Stat Militară a Regiunii Ivano-Frankivsk și Uniunea Ucrainenilor din România, evidențiind importanța colaborării internaționale.

 

 

Forumul, organizat de Administrația de Stat Militară a Regiunii Ivano-Frankivsk în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), a avut ca scop prezentarea realizărilor cooperării internaționale și a potențialului de export al regiunii. Evenimentul a reunit reprezentanți ai corpului diplomatic, regiunilor partenere, organizațiilor internaționale și donatorilor, demonstrând deschiderea și disponibilitatea regiunii Ivano-Frankivsk pentru colaborări viitoare.

 

 

În cadrul forumului, prefectul județului Satu Mare a avut o întâlnire cu Svitlana Onyshchuk, șefa Administrației de Stat Militară a Regiunii Ivano-Frankivsk. Aceasta a exprimat recunoștința față de România pentru sprijinul acordat refugiaților ucraineni încă din primele zile ale conflictului cu Rusia, subliniind eforturile de gestionare a ajutoarelor umanitare.

 

 

Una dintre temele centrale ale discuțiilor a fost implementarea a două proiecte de cooperare transfrontalieră depuse de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Someș” Satu Mare, Instituția Prefectului Județul Satu Mare, Departamentul Serviciului de Urgență al Ucrainei în regiunea Ivano-Frankivsk, și Departamentul Serviciului de Urgență din Cernăuți, în cadrul Programului România-Ucraina 2021-2027. Aceste proiecte vizează modernizarea tehnicii de intervenție, reducând astfel timpii de reacție în situații de urgență și asigurând o protecție sporită a populației.

De asemenea, campaniile de informare derulate din bugetul proiectelor vor crește conștientizarea populației în legătură cu riscurile locale, contribuind astfel la o mai bună pregătire a comunităților.

 

 

Svitlana Onyshchuk a lansat un apel pentru sprijin suplimentar în domeniile sănătății, educației și economiei. Printre nevoile specifice menționate s-au numărat asistența medicală de urgență, implicarea profesorilor români în școlile din regiune, precum și promovarea oportunităților de afaceri între companiile românești și cele ucrainene.

 

 

Aceste inițiative reflectă angajamentul comun de a construi relații strânse și durabile între România și Ucraina, având în vedere provocările cu care se confruntă regiunea Ivano-Frankivsk. Cooperarea transfrontalieră nu doar că va îmbunătăți capacitatea de răspuns în situații de urgență, dar va și consolida legăturile sociale și economice dintre cele două țări, promovând un viitor mai sigur și prosper pentru toate comunitățile implicate.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns