Cu fiecare filă căzută din calendar facem paşi decisivi spre iarnă. Vremea s-a răcit în ultimele zile, iar meteorologii prognozează răcirea şi pe mai departe a vremii cu temperaturi sub cele numite medii multianuale.
Desigur, răcirea vremii pe fondul căderii precipitaţiilor despre care se vorbeşte, face posibilă apariţia poleiului, dar nu sunt excluse căderile de zăpadă.
Activitatea agricolă din câmp s-a cam încheiat. Legumicultorii adună să pună la adăpost ultimele cantităţi de varză de toamnă, de gulii, dar şi de rădăcinoase precum morcovii, păstârnacul şi o bună parte din pătrunjel. O cantitate neglijabilă rămâne în pământ pentru ca în primăvară cât se poate de repede, imediat după stabilizarea temperaturilor, legumicultorii să aibă frunze proaspete.
Nu este linişte nici în solarii/sere. Unii legumicultori mai adună ultimele producţii inclusiv de dovlecel, roşii şi ardei, în vreme ce în alte solarii cu sistem de încălzire se lucrează la întreţinerea culturilor de verdeţuri semănate cu săptămâni în urmă. De la legumicultori dedicaţi am aflat că ceapa verde, salata, ridichile, spanacul, sunt în plină dezvoltare. Culturile respective au nevoie de atenţie pentru ca să poată fi scoase la vânzare în perioada premergătoare Crăciunului şi a Anului Nou. Avem asigurări că de pe mesele de sărbători nu vor lipsi o bună parte din verdeţurile autohtone.
Adevărul este că, spre deosebire de anii anteriori, când brumele timpurii îşi făceau simţită prezenţa undeva în prima decadă a lunii septembrie, iată că toamna pe care o traversăm, a avut parte de brumă şi îngheţ, cu aproape două luni mai târziu. S-au confirmat practic semnele din perioada de vară, care prevesteau o toamnă lungă. Iată că indiciile naturii au fost confirmate iar.
Revenind la pieţele sătmărene, se cuvine subliniat faptul că, în dimineața zilei de miercuri, 20 noiembrie, o dimineaţă în care la ora 7 termometrele indicau valori termice pozitive, puţin peste zero, pe măsură ce timpul trecea stropii de ploaie s-au făcut simţiţi. Pe o vreme mohorâtă îi spunem noi, am făcut o vizită de documentare în Piaţa Someş din Satu Mare. Primele remarci au fost că a crescut sensibil oferta de varză albă, iar preţul de vânzare era de 4 – 5 lei kilogramul. Pentru a veni în întâmpinarea cumpărătorilor, legumicultorii şi comercianţii au extins oferta. La acelaşi preţ cu varza căpăţână se vindea la sac de 10 kilograme, varza tăiată mărunt, numai bună de pus la murat. Este demn de remarcat reapariţia pe mese a caserolelor cu zmeură, dar şi a smochinelor, care în acest moment sunt o raritate. Sezonul de recoltare s-a încheiat. Oferta este tot mai scăzută. La această dată au apărut în piaţă moşmoanele, dar sunt tari. Necesită timp până a deveni consumabile, moi. Pe mese s-au regăsit la vânzare şi „rudeniile” lor – gutuile, la 10 lei kilogramul. Îndemnaţi de cerere, a mai crescut oferta de acrituri – gogonele, ardei şi varză, care se comercializau la 13 lei kilogramul.
Chiar ar fi greu de spus care au fost legumele şi fructele cele mai căutate la mijloc de săptămână. Cert este că merele cu ofertă suficient de bogată se ofereau la 4-5 lei kilogramul, în timp ce perele erau la 10-12 lei kilogramul asemeni strugurilor tot mai puţini. Au început să apară oferte de vinuri la preţuri rezonabile, undeva la 10 – 12 litrul. După cum era de aşteptat, flacoanele nu erau etichetate asemeni celor vândute prin unităţile specializate.
Oferta de fructe şi legume
Dacă în cele de mai sus am făcut doar câteva punctări, vă reţinem atenţia cu cele notate în carnetul de reporter cu privire la oferta zilei, dar care se menţine mai multe zile în această perioadă, cu remarca potrivit căreia, preţurile pot înregistra unele oscilaţii, mai ales în sensul posibilelor creşteri.
Curios este că în ultima săptămână nu s-au înregistrat creşteri de preţuri. Ba chiar au apărut şi cartofi la 2,5 lei kilogramul, nu doar la 4 lei. Vă reţinem atenţia cu exemple şi preţuri: varză albă la 4 – 5 lei kilogramul, varză tăiată mărunt 5 lei kilogramul la sac de 10 kilograme; varză acră 12 lei kilogramul; acritură asortată 13 lei kilogramul; cartofi 2,5 – 4 lei kilogramul; conopidă 12 lei kilogramul; morcovi 5 – 6 lei kilogramul; albitură – pătrunjel rădăcină 13 lei; ceapă galbenă 4 – 5 lei kilogramul; ceapă Buzoiană 10 lei kilogramul; ceapă verde la 2,5 lei legătura, în funcţie de mărimea legăturii; usturoi 35 de lei kilogramul sau la căciulie 2-3 lei bucata; spanac 15 – 18 lei kilogramul, preţ în sensibilă creştere; sâmburi de nucă 35 – 40 de lei kilogramul; fasole verde păstăi 18 – 20 lei kilogramul în funcţie de soi; gulii 3 – 5 lei bucata sau 10 lei kilogramul; ardei graşi verzi 5 – 6 lei kilogramul; ardei kapia şi gogoşari roşii la 12 lei kilogramul; roşii 15 lei kilogramul, oferta fiind scăzută; fasole boabe uscată 15 – 18 lei litrul; ridichi roşii 3 lei legătura şi ridichi albe 4 lei legătura; gutui la 10 lei kilogramul; diverse sortimente de mere 3,5 – 5 lei kilogramul, în funcţie de clasa de calitate; struguri de masă 10 – 12 lei kilogramul; dovlecel la 3-5 lei bucata sau la 8 lei kilogramul; măcriş la 2-3 lei grămada; verdeţuri – frunze de pătrunjel, de ţelină, de mărar la 1,5 – 2 lei legătura; dovleac de copt/fiert 5 lei bucata de peste 500 de grame; hrean la 25 de lei kilogramul; mărar şi cimbru uscat pentru murături la 3-5 lei legătura; castane comestibile la preţul de 25 – 30 de lei kilogramul. Au fost şi diverse sortimente de miere de albine, de această dată un produs mai puţin căutat, alături de o serie de tăieţei de casă, executaţi în sistem gospodăresc.
Au fost tot mai puţine flori comparativ cu perioada anterioară, preţurile fiind ceva mai mici cu aproximativ, la unele ghivece aproape cu 30-40%. În partea din spate a pieţei, s-au oferit şi pe mai departe coroane, candele. Oferta a scăzut considerabil, fiind deja în “extrasezon”.
Fii primul care comentează