Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ISTORIE

A fost Puciul de la berărie din 1923 un eșec sau începutul ascensiunii lui Hitler?

A fost Puciul de la berărie din 1923 un eșec sau începutul ascensiunii lui Hitler?
Puciul de la berărie din 1923, o tentativă eșuată de lovitură de stat condusă de Hitler și Ludendorff în München, a marcat un moment crucial în ascensiunea nazismului, influențând strategia politică a lui Hitler spre preluarea legală a puterii în Germania.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pe 9 noiembrie 1923, la München, a fost lichidată tentativa de lovitură de stat cunoscută drept Puciul de la berărie(Hitlerputsch sau Hitler-Ludendorff-Putsch), organizată de Adolf Hitler, generalul Erich Ludendorff și alți membri ai organizației paramilitare Kampfbund. Acest eveniment a marcat una dintre primele încercări ale naziștilor de a prelua puterea în Germania prin forță, reflectând totodată atmosfera de instabilitate politică din Republica de la Weimar.

 

 

 

Contextul politic și social din Germania anilor 1920
După Primul Război Mondial, Germania se afla într-o criză politică și economică profundă. Semnarea Tratatului de la Versailles în 1919, cu prevederi umilitoare și costuri uriașe pentru Germania, a lăsat un gust amar în rândul populației, alimentând sentimente naționaliste și o dorință de revansă. Inflația galopantă, șomajul și condițiile economice precare au amplificat nemulțumirea, iar sprijinul pentru guvernul democratic al Republicii de la Weimar a scăzut. În acest context, partidele extremiste au găsit un teren fertil pentru a-și promova ideologiile, iar Partidul Național-Socialist al Muncitorilor Germani (NSDAP), condus de Hitler, și-a început ascensiunea.

 

 

 

Planul puciului
Puciul a fost planificat inițial ca o mișcare de preluare rapidă a puterii la München, urmând apoi să se extindă la nivel național. Hitler a găsit un aliat de nădejde în generalul Erich Ludendorff, o figură respectată a armatei germane și un erou al Primului Război Mondial. Împreună cu alți lideri ai organizației Kampfbund, ei intenționau să preia controlul asupra guvernului bavarez, sperând să declanșeze un val revoluționar în toată Germania.

Pe 8 noiembrie 1923, liderii naziști s-au reunit la celebra berărie Bürgerbräukeller din München, unde Gustav von Kahr, comisarul general al Bavariei, susținea un discurs în fața unui public numeros. Hitler și susținătorii săi au intrat în sală, înarmați, și l-au obligat pe Kahr, alături de alți oficiali locali, să li se alăture în complot. Hitler le-a cerut să sprijine mișcarea de preluare a puterii și, sub amenințare, aceștia au acceptat temporar.

 

 

 

Evenimentele din 9 noiembrie 1923
În dimineața zilei de 9 noiembrie, sperând să își consolideze controlul, Hitler și Ludendorff au organizat o manifestație publică, dorind să atragă susținerea populației. Aproximativ 2.000 de oameni au mărșăluit alături de ei prin centrul orașului München, îndreptându-se către Ministerul Apărării Bavarez. Însă, spre surprinderea lor, forțele de ordine au intervenit, iar în fața Feldherrnhalle, o confruntare violentă a avut loc între naziști și poliție.

În această confruntare, forțele de ordine au deschis focul, iar mai mulți membri ai grupării naziștilor au fost uciși, alături de patru ofițeri de poliție. În urma schimbului de focuri, puciul a fost rapid înăbușit, iar mulți dintre liderii săi au fost arestați. Printre aceștia s-au numărat atât Adolf Hitler, cât și Ludendorff, care a fost de altfel eliberat ulterior datorită popularității sale în rândul populației.

 

 

 

Eșecul puciului și consecințele sale
Eșecul puciului de la berărie a avut consecințe semnificative pentru mișcarea nazistă. Hitler a fost judecat pentru înaltă trădare, fiind condamnat la cinci ani de închisoare în închisoarea Landsberg. Cu toate acestea, el a ispășit doar opt luni din această sentință, perioadă în care a scris o mare parte din Mein Kampf, lucrarea sa autobiografică și ideologică, care avea să devină fundamentul propagandei naziste.

Acest eșec l-a învățat pe Hitler că accesul la putere în Germania nu putea fi obținut printr-o lovitură de stat clasică. Ulterior, el a decis să adopte o strategie de infiltrare și manipulare politică, încercând să obțină puterea prin metode legale. Această schimbare de tactică a contribuit în mod semnificativ la ascensiunea Partidului Național-Socialist în anii 1930 și la instaurarea regimului nazist în 1933.

 

 

 

 

Puciul de la berărie în contextul istoriei germane
Deși a fost un eșec militar și politic, puciul de la berărie a reprezentat un punct de cotitură pentru Partidul Nazist și pentru Hitler. Ideologia naționalistă și antidemocratică promovată de acesta a câștigat tot mai mulți susținători, iar figura lui Hitler a devenit un simbol al luptei împotriva Republicii de la Weimar. Aniversarea puciului a fost celebrată ulterior anual de către regimul nazist, fiind transformată într-o ceremonie de comemorare a „eroilor martiri” ai luptei pentru național-socialism.

 

 

Puciul de la berărie din 1923 reprezintă un capitol important al istoriei interbelice, ilustrează încercările radicale de destabilizare a Republicii de la Weimar și marchează începutul ascensiunii lui Hitler în politica germană. Deși eșuată, tentativa a consolidat idealurile și obiectivele naționaliste care au fost ulterior integrate în ideologia nazistă. Experiențele și lecțiile învățate de Hitler din acest episod aveau să contribuie la schimbarea abordării sale, o schimbare care avea să-l conducă, într-un final, spre poziția de conducător al Germaniei.

 

 

Acasa
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Hitler în primii ani la putere

Primul film american anti-Hitler, descoperit într-o arhivă din Bruxelles

Primul film american în care erau prezentate pericolele regimului nazist impus de Adolf Hitler a fost descoperit într-o arhivă din Bruxelles, unde a rămas neobservat timp de peste 75 de ani. Pelicula ”Hitler’s Reign of Terror” a fost produsă şi regizată de Cornelius Vanderbilt, un moştenitor al bogatei familii de industriaşi americani, în timp ce vizita Germania pe când Hitler ajunsese la putere, după ce a câştigat alegerile din 1933.