Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ZIUA MONDIALĂ A OBEZITĂȚII

Combaterea obezității: Strategii și recomandări în Ziua Mondială a Obezității

Abordare multidisciplinară și recomandări util
Ziua Mondială a Obezității evidențiază importanța conștientizării globale și a abordării multidisciplinare în prevenirea și gestionarea obezității, subliniind strategii de modificare a stilului de viață pentru combaterea acestei boli cronice.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ziua Mondială a Obezității, marcată în fiecare an pe 4 martie de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), își propune să sporească gradul de conștientizare la nivel global cu privire la prevenirea și gestionarea obezității.

Obezitatea reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale sistemului actual de sănătate la nivel mondial, fiind influențată de o gamă variată de factori, unii dintre aceștia fiind în afara controlului nostru – cum ar fi factorii genetici, hormonali sau de mediu. Această afecțiune este recunoscută ca fiind o boală cronică, cu complicații metabolice și nonmetabolice, care necesită evaluare, monitorizare și tratament din partea unei echipe multidisciplinare. Managementul obezității trebuie să fie continuu și să ofere sprijin pe o perioadă lungă de timp, includând terapie cognitiv-comportamentală, fie individuală, fie în grup, pentru a susține pacientul în adoptarea unor noi obiceiuri de viață. Prin urmare, accentul este pus nu numai pe pierderea în greutate, ci și pe schimbări mentale, pe adoptarea unui nou mod de gândire și acțiune, precum și pe tratarea complicațiilor asociate.

Recomandări utile pentru managementul obezității includ:

O scădere de numai 5% din excesul ponderal poate îmbunătăți starea de sănătate și poate reduce riscul de complicații asociate cu obezitatea, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat tip 2, bolile osteoarticulare, apneea în somn, bolile digestive, depresia și tulburările cognitive.Este important să începi prin a-ți schimba modul de gândire și de acțiune legat de alimentație, să acorzi atenție etichetelor produselor pe care le cumperi pentru a face alegeri sănătoase și să reduci excesul de sare, zahăr și grăsimi.
Încearcă să reduci dimensiunile porțiilor, fără să renunți la alimentele tale preferate, împărțind inteligența farfuria și stabilind un orar al meselor pentru a evita consumul de porții mari la ultima masă.
Planifică-ți meniul zilnic și lista de cumpărături, gătește cât mai mult acasă pentru a controla calitatea alimentelor și să ai grijă să mănânci la masă, relaxat, fără alte activități care să te distragă de la senzația de sațietate. De asemenea, asigură-te că ai un somn de calitate, deoarece acest lucru te poate ajuta să reduci poftele pentru alimentele hipercalorice, bogate în zahăr și grăsimi.

Citește și:“Abecedar de obezitate”, un ghid destinat persoanelor supraponderale

Acasa
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns