Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Absența României de la Forumul Economic de la Davos este unul dintre cele mai proaste semnale pentru guvernul PSD-ALDE. Cu premier interimar sau nu, o țară care se ia în serios nu-și poate permite să rateze o asemenea ocazie. Anul acesta participă peste 3.000 de persoane, de la președinți și prim-miniștri până la reprezentanții celor mai puternice firme din lume, bancheri, ziariști, lobbyști. Anul acesta va fi prezent și Donald Trump, deși de regulă președintele SUA nu obișnuia să se deplaseze în Elveția. 

Absența României este cu atât mai vizibilă cu cât sunt prezente Bulgaria, Ungaria, Ucraina, țările baltice, dar și țări din Africa. În mod sigur nu suma, cuprinsă între 60.000 și 600.000 de euro, în funcție de numărul de participanți, oficiali și firme, a împiedicat guvernul român să stea acasă. Motivul ar putea fi legat de căderea guvernului Tudose.

Este greu de crezut că formalitățile de participare trebuiau făcute în ultima clipă. Cel mai probabil guvernul Tudose a preferat să nu participe pentru a nu trezi suspiciuni prezența unor oameni de afaceri români. Politicienii se tem atât de mult că vor fi acuzați de corupție încât se feresc ca de dracu’ să stea în preajma unor oameni de afaceri. Dacă mai sunt mari oameni de afaceri români. Pentru că au cam fost răriți. Iar la Davos se duc cei mai mari dintre cei mai mari.

Reuniunea ar fi trebuit să ne intereseze cu atât mai mult cu cât are ca temă “Crearea unui viitor comun într-o lume tot mai fracturată”. Noi ne fracturăm singuri, acasă, nu ne mai interesează fracturarea mondială.

Există o explicație pentru absența noastră. La noi, în acest moment, nu se pot lua decizii unanim acceptate. Tot ce propune guvernul refuză președintele, și tot ce vine de la președinte este refuzat de guvern. Pe de altă parte, nu există oficial român care să poată vorbi în numele tuturor românilor. Ce ar fi declarat premierul ar fi fost motiv de critică din partea președintelui, și poate și de ieșit în stradă.

Actualele discursuri ale președintelui se structurează pe lupta împotriva corupției, pe înfierarea penalilor. Or, la Davos se dezbate tocmai modalitatea de a depăși disensiunile.

Totuși România nu este cu totul în afara politicii internaționale. Zilele acestea doi oficiali europeni au transmis o scrisoare deschisă liderilor PSD și ALDE avertizându-i să o lase mai moale cu legile Justiției. Dragnea și Tăriceanu le-au transmis că nu sunt bine informați și să aștepte decizia Curții Constituționale privind constituționalitatea acelor legi pentru care se războiește lumea.

În urmă cu 20 de ani președintele Emil Constantinescu țintea să devină lider regional în partea estică și central europeană. A sfârșit prin a se declara învins de Securitate. Actualul președinte nu știm să aibă ambiția de a se face remarcat în politica mondială. Fiind de origine germană, s-au pus foarte mari speranțe că ne va apropia de Germania. Nu am devenit preferații nemților. A cam trecut vremea politicilor sentimentale în UE. Toate țările beneficiază exact de tratamentul pe care îl merită din punct de vedere economic și politic.

Ne-am cam pierdut și renumele de țară francofonă. Franța, mai ales prin noul președinte Emmanuel Macron, are priorități care nu includ România în mod preferențial, el fiind susținătorul unei Europe cu două viteze.  

În aceste condiții, chiar că nu aveam ce căuta la Davos. Probabil că nici nu ni se observă lipsa. Dacă, totuși, observă cineva că nu suntem pe acolo se gândește că avem un motiv serios. Cu alte cuvinte suntem absenți motivați.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Cârligul PDL

Asculta acest articol     Greu ne putem imagina cum ar fi decurs campaniile electorale din 2012 dacă Guvernul PDL nu