Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Academia Itinerantă Andrei Şerban 2012, între 8 şi 21 iulie, la Centrul Mogoşoaia

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cea de-a patra ediţie a Academiei Itinerante Andrei Şerban, un program al Institutului Cultural Român (ICR) conceput ca un laborator de creaţie în jurul personalităţii artistice a regizorului român, va avea loc în perioada 8 – 21 iulie, la Centrul Mogoşoaia, potrivit unui comunicat al ICR New York, citat de Mediafax.

Programul este organizat de Institutul Cultural Român şi ICR New York, în colaborare cu Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală “Ion Sava” al Teatrului Naţional din Bucureşti şi Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia.

Un program-cadru al Institutului Cultural Român, iniţiat de Corina Şuteu şi coordonat de ICR New York, Academia Itinerantă Andrei Şerban este concepută ca un laborator interdisciplinar de creaţie în jurul personalităţii artistice a regizorului, reunind tineri actori, alături de artişti din alte discipline.

Atelierele susţinute de regizorul Andrei Şerban vor avea loc între 8 şi 14 iulie, respectiv 15 – 21 iulie şi vor reuni peste 60 de actori, regizori, scenografi, coregrafi, dramaturgi şi muzicieni. Atelierele din anii precedenţi au avut ca teme “cazul Tanacu” (2007), “opera lui Brâncuşi” (2009) şi “Eminescu” (2011), iar cel din acest an se va concentra pe William Shakespeare şi I. L. Caragiale.

“Am răspuns în mai multe rânduri la invitaţia lui Horia Patapievici şi a Corinei Şuteu (ICR New York) să conduc ateliere de creaţie cu studenţi, actori, regizori, artişti plastici, muzicieni care au colaborat în zone extrem de variate, de la satele româneşti (unde am lucrat pe subiectul Brâncuşi la şi lângă Hobiţa sau la Ipoteşti, cu un studiu teatral “Eminescu”) până la New York, unde am prezentat “Spovedania la Tanacu”, acelaşi subiect care recent l-a inspirat şi pe Cristian Mungiu pentru filmul premiat la Cannes (“După dealuri”, n.r.). Aceste acţiuni au avut cu preponderenţă un scop educaţional, căci peste 100 de tineri au profitat, în mai multe rânduri, de un antrenament tehnic de înaltă clasă şi au fost provocaţi să îşi extindă bagajul de cunoştinţe. […] Aştept cu interes atelierul de la Mogoşoaia”, a declarat regizorul Andrei Şerban.

Andrei Şerban, reputat regizor şi profesor, este cunoscut în întreaga lume pentru montările sale îndrăzneţe. A lucrat în importante teatre dramatice şi de operă din peste 39 de ţări. Laureat al mai multor premii – Obie (pentru “O trilogie antică”), Tony pentru reinterpretarea unui text clasic (“Livada de vişini”), al Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru întreaga activitate, în 1995 -, Andrei Şerban face din fiecare montare a sa un eveniment unic şi din fiecare întâlnire cu un actor, un pas către o înţelegere mai profundă a actului teatral.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns