Actorul Sebastian Papaiani, cunoscut pentru rolurile sale din filme de comedie, dar şi pentru roluri în teatru, s-a stins din viaţă, marţi, 27 septembrie, la vârsta de 80 de ani, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţi ai UNITER (Uniunea Teatrală din România).
Sebastian Papaiani fusese internat de urgenţă, în luna mai, pe secţia de Neurologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, întrucât actorul suferise un atac cerebral.
Sebastian Papaiani s-a născut pe 25 august 1936, la Piteşti (Argeş). Copilăria şi-a petrecut-o, după cum declara actorul, “într-o lume modestă, într-un cartier paralel cu Costache Negri, unde era plin de ţigani, dar ţigani cu care puteai să fii prieten…”. Tatăl sau, Alecu Papaiani, era grec de origine, Papayannis fiind proprietarul unei curţi, undeva în mărginimea Piteştiului în care erau apartamente de două cămăruţe, închiriate de coşari, geambaşi, lustragii etc. Alături de prietenii lui era fascinat de circul ce venea în cartier şi de filmele ce rulau în acei ani, iar John Wayne şi Johnny Weissmuller erau preferaţii lui.
La 17 ani se angajează contabil la un oficiu farmaceutic, joacă teatru de amatori, îndrumat de fosta Miss România 1936, Crina Cojocaru, care îl determină să treacă peste multe obstacole şi să devină actor.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, promoţia 1960, şi în 1963 debutează în comedia regizorului Geo Saizescu, “Un surâs în plină vară“, unde alături de Florina Luican se face remarcat atât de critici, cât şli de public. Filmează an de an, atât în drame cât şi în comedii, şi rămâne în memoria cinefililor in rolurile :Plutonier Căpşună din seria “B.D….”, Alecu din “Astă seară dansăm în familie“, Păcală din filmul omonim, Pompei din “Toamna bobocilor“ şi mai ales Ieremia din “Toate pânzele sus“.
Actorul a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.
În anul 2011, Sebastian Papaiani a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Capitală. “Împart bucuria şi emoţia cu dumneavoastră. Fără public nu se face nici teatru, nici film”, a spus Papaiani, înainte să dezvelească steaua care i-a fost acordată pe Aleea Celebrităţilor. Actorul a mulţumit familiei sale în discursul pe care l-a avut, dar şi primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, prezent la eveniment pentru a-i înmâna acestuia, dar şi actriţei Ileana Stana-Ionescu, Placheta Oraşului Bucureşti, în semn de recunoaştere pentru întreaga lor carieră.
“Mulţumesc mamei mele, care m-a făcut, tatălui meu, care m-a bătut, domnului primar, care a avut forţa să ia pentru mine o stea de pe cer şi s-o aducă pe pământ”, a mai spus Papaiani.
De asemenea, el a recitat o poezie despre care a mărturisit că a învăţat-o de la actriţa Draga Olteanu Matei. Deoarece în poezie era vorba despre un peştişor care s-a îndrăgostit de o stea, Papaiani a spus că, joi, el a devenit “peştişorul” stelei sale. “Mulţumesc soţiei mele, care a fost aproape de mine în pat şi pe stradă”, a încheiat actorul seria mulţumirilor.
Fii primul care comentează