Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Actriţa franceză Juliette Binoche, prezentă pentru prima dată la Bucureşti

Juliette Binoche
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Juliette Binoche
Juliette Binoche

Juliette Binoche, actriţă premiată cu Oscar, pianistul francez Alexandre Tharaud, regizorii Robert Lepage, Evgeny Mironov, Angelin Preljocaj sunt personalităţile care vor fi prezente anul acesta, între 20 şi 30 octombrie, la Bucureşti, în Festivalul Naţional de Teatru.

Anul acesta, trei producţii internaţionale de prestigiu au fost invitate să îmbogăţească ediţia cu numărul 27 a Festivalului.

Este pentru prima dată când Robert Lepage şi Juliette Binoche vin în România, dar este o premieră şi pentru Angelin Preljocaj, care vine de această dată în FNT şi în calitate de regizor de film.

Cele trei spectacole străine invitate în toamnă la Bucureşti sunt: “Hamlet | Collage”, după William Shakespeare, în adaptarea celebrului regizor canadian Robert Lepage – o producţie a Teatrului de Stat al Naţiunilor, Moscova, Rusia, “Romeo şi Julieta”, balet pe muzica lui Serghei Prokofiev după piesa „Romeo şi Julieta”, de William Shakespeare, în coregrafia lui Angelin Preljocaj – un spectacol produs de Ballet Preljocaj, Franţa şi “Vaille Que Vivre/ Să trăieşti orice ar fi (Barbara)” – un spectacol dedicat celebrei cântăreţe Barbara, ale cărei texte şi muzică vor fi interpretate de Juliette Binoche şi Alexandre Tharaud (pian). O producţie Les Visiteurs du soir, în co-producţie cu L’Onde Théâtre Centre d’art de Vélizy-Villacoublay.

Spectacolul “Hamlet | Collage”, după William Shakespeare, este prima producţie rusească a legendarului regizor de teatru canadian Robert Lepage.

Pregătirile au durat mai bine de doi ani, iar rezultatul este un spectacol hi-tech pentru un singur actor (care interpretează douăsprezece roluri) şi peste douăzeci de membri ai echipei, de la tehnicieni la directori de platou, electricieni, recuziteri, ingineri de sunet şi imagine.

Captiv într-un cub ce pluteşte deasupra scenei, Evgeny Mironov – Hamlet trebuie să interpreteze pe rând toate personajele piesei lui Shakespeare. Toate acţiunile piesei au loc în imaginaţia lui Hamlet, iar personajul îi este dezvăluit publicului în camera sa dintr-un azil de boli mintale.

Robert Lepage şi Evgeny Mironov au reuşit să creeze o tragedie a minţii la scară mare, care s-a dovedit a fi mai tulburătoare decât tragedia vieţii reale.

“În esenţă – e o piesă despre nebunie, iar un spectacol “Hamlet” într-un singur actor cere, fără îndoială, din partea performerului să se aşeze pe el însuşi într-un soi de stare de vrie schizofrenică, pentru a determina convergenţa tuturor personajelor din textul shakespearian. Şi împrumutând aceeaşi carne tuturor protagoniştilor – creează acestora un soi de asemănare de familie. (…) Acest colaj este rezultatul unui lung şir de reflecţii şi dialoguri purtate între un avid actor rus şi un nesăţios regizor canadian, care au în comun nevoia imperioasă de a învăţa unul de la altul despre jocul scenic contemporan, felul modern de a spune o poveste şi, bineînţeles, despre Shakespeare… şi trebuie să admit că pe parcursul întregului proces am fost uimit şi smerit în faţa unei asemenea demonstraţii de curaj, generozitate şi talent pur, din partea colaboratorului meu principal”, a spus Robert Lepage.

Spectacolul “Hamlet | Collage” va deschide Festivalul Naţional deTeatru, pe 20 octombrie, de la ora 20.00, la Sala Mare a Teatrului Naţional “I.L.Caragiale” din Bucureşti.

“Romeo şi Julieta”, pe muzica lui Serghei Prokofiev după piesa “Romeo şi Julieta”, de William Shakespeare, este un spectacol în care, purtând amprenta originilor şi culturii sale albaneze, celebrul coregraf Angelin Preljocaj a ales să ancoreze povestea de iubire a lui Shakespeare într-un regim totalitar dintr-o ţară din Europa de Est. Lupta dintre familii din povestea clasică este înlocuită aici de confruntarea dintre miliţia responsabilă cu menţinerea ordinii sociale şi “familia” celor fără adăpost.

“Într-o Veronă improbabilă, mai degrabă fictivă decât futuristă, aproape în ruine, cu o clasă conducătoare favorită (familia Julietei) şi o populaţie săracă şi exploatată (lumea lui Romeo), întâlnirea celor doi iubiţi este interzisă şi declarată în afara legii. Omniprezentă şi puternică, miliţia aflată la ordinele familiei Julietei este nu doar imaginea shakespeariană afatalităţii, ci şi a influenţei puterii asupra libertăţii individuale exprimate în esenţa sa: libertatea de a iubi. Deşi uneori par a se supune regulilor, Romeo şi Julieta reneagă modul de viaţă impus de clasele sociale cărora le aparţin, închise oricărei comunicări, după cum dictează miliţia conştiinţei colective, de unde şi cauza scandalului produs de iubirea celordoi tineri. Amândoi şi-ar dori să fie altundeva, amândoi aspiră la ceea ce are celălalt. Şocul pasional le va permite să meargă mai departe, să aibă curajul să plănuiască evadarea din limitele pe care li le-a impus destinul”, spune Angelin Preljocaj.

Spectacolul “Romeo şi Julieta” este programat pe 29 octombrie, de la ora 20.00, la Sala Studio a Teatrului Naţional “I.L.Caragiale” din Bucureşti.

În spectacolul “Vaille Que Vivre/ Să trăieşti orice ar fi (Barbara)”, Juliette Binoche, pentru prima dată pe o scenă din România, şi pianistul Alexandre Tharaud s-au reunit pentru a celebra amintirea Barbarei.

A fost un nume mare al muzicii franceze şi i-a însoţit prin viaţă pe amândoi, pe Binoche şi Tharaud. Între ei s-a format de-a lungul timpului o legătură unică şi profundă. Azi, cei doi îi aduc un tribut discret, pomenind cu modestie absenţa Barbarei, într-o selecţie de muzică şi texte, aparţinând celebrei artiste, pe care au realizat-o împreună. Însemnările personale se combină cu amintirile actorilor despre ea, texte şi piese, de la cele mai cunoscute până la cele mai secrete, pentru a crea un spaţiu senzorial care să o evoce cu sensibilitate pe Barbara – un om de legendă care, după cum spunea Juliette Binoche, era în stare să transforme “umbrele în lumină şi catifeaua sumbră în sori”.

Spectacolul “Vaille Que Vivre/ Să trăieşti orice ar fi (Barbara)” este programat pe 30 octombrie, de la ora 20.00, la Sala Studio a Teatrului Naţional “I.L.Caragiale” din Bucureşti.

Pe Juliette Binoche, spectatorii români o vor vedea în cadrul Festivalului Naţional de Teatru şi pe marele ecran, în filmul “Polina/ Polina, danser sa vie”, în regia cuplului Valérie Müller şi Angelin Preljocaj.

Filmul spune povestea unei tinere fete de condiţie modestă, care visează să devină o balerină celebră, şi îi urmăreşte parcursul spre o carieră fulminantă, care o poartă din Rusia natală prin toată lumea. Proiecţia este programată pe 29 octombrie şi va fi urmată de o discuţie la care vor participa toţi cei trei artişti prezenţi la Bucureşti.

Festivalul Naţional de Teatru, ajuns anul acesta la cea de-a 27-a ediţie, are loc înperioada 20-30 octombrie 2017. Producătorii Festivalului Naţional de Teatru sunt UNITER – Uniunea Teatrală din România, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti şi Teatrul Naţional “I.L. Caragiale” din Bucureşti. FNT este un Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi de Primăria Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns