Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SUNT AȘTEPTATE SCHIMBĂRI

Actualizarea salariului minim în agricultură

Actualizarea salariului minim în agricultură
Creșterea salariului de bază brut de la 3.300 de lei la 3.700 de lei lunar nu se aplică lucrătorilor din agricultură și industria alimentară, potrivit Ministerului Muncii
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Salariul minim în agricultură se modifică începând cu 1 iulie. Creșterea salariului de bază brut de la 3.300 de lei la 3.700 de lei lunar nu se aplică lucrătorilor din agricultură și industria alimentară, potrivit Ministerului Muncii. În schimb, pentru aceste categorii, se aplică prevederile legale în vigoare, ceea ce înseamnă că se va aplica o valoare mai mică, respectiv 3.436 de lei și nu 3.700 de lei.

 

 

Ministerul Muncii a anunțat că, începând cu 1 iulie, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de 3.700 de lei lunar, conform unei hotărâri recente a Guvernului. Totuși, în sectorul agricol, calculele se vor menține la nivelul anterior.

 

 

Într-un anunț oficial, Ministerul Muncii a explicat că pentru sectorul agricol se va aplica o valoare mai mică pentru salariul minim, respectiv 3.436 de lei și nu 3.700 de lei.

 

 

Este important de menționat că salariile minime pentru sectorul agricol și industria alimentară, precum și salariul minim în construcții au fost stabilite prin derogare de la prevederile legale specifice. Aceste modificări sunt reglementate de legislația în vigoare, precum și de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 59/2024.

 

 

 

Guvernul a aprobat majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată începând cu 1 iulie 2024, ridicându-l de la 3.300 de lei la 3.700 de lei lunar. Conform datelor Ministerului Muncii, tariful orar va fi de 22,024 lei pentru un program normal de lucru în medie de 168 de ore pe lună.

 

 

Această majorare va avea un impact și asupra valorii nete a salariului minim brut pe ţară, care se va situa la 2.363 de lei, după o deducere de 300 de lei. În prezent, aproximativ 760.000 de salariați beneficiază de salariul minim brut garantat în plată în România, reprezentând aproximativ 14% din totalul salariaților activi. De la această majorare vor beneficia 1.871.266 de salariați.

 

CITEȘTE ȘIConsultare publică pentru grupurile de producători din sectorul agricol și pomicol

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns