Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

INDUSTRIA DIN SATU MARE

Afaceriștii sătmăreni din industria textilă cer TVA de 9% pentru a supraviețui

Afaceriștii sătmăreni din industria textilelor cer TVA de 9% pentru a putea supraviețui
Mediul de afaceri din domeniul industriei textile și de confecții din județul Satu Mare își dorește să găsească soluții pentru situația mai puțin favorabilă în care se află. Reprezentanții firmelor din domeniu se confruntă cu lipsa personalului calificat, respectiv a comenzilor prin care să-și crească cifra de afaceri, ori măcar să se mențină la un nivel acceptabil din acest punct de vedere.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Problemele din industria textilă sătmăreană nu se opresc aici. Desigur că lipsa de angajați calificați se datorează faptului că nu s-a investit în școlile profesionale din județ, dar și faptului că salariile angajaților nu le sunt acestora pe plac.

 

 

Pentru a se discuta toate problemele, la Prefectura Satu Mare s-a organizat o întâlnire cu reprezentanții mediului de afaceri din domeniul confecțiilor, în data de 10 aprilie.

Au participat prefectul Radu Roca, directorul de Cancelarie Radu Iancu, directorul AJOFM Simona Derșidan, dar au fost invitați și reprezentanții Consiliului județean Satu Mare, în persoana vicepreședintelui Oliviu Buzgău, respectiv viceprimarul Cristina Tămășan-Ilieș.

 

 

Aceștia s-au pus la curent și cu alte aspecte care îngreunează activitatea firmelor sătmărene din domeniu, precum: impredictibilitatea legislativă, în special în privința taxării muncii; concurența făcută de produsele contrafăcute sau importate și recenta abrogare a cadrului legislativ care sprijinea producția în perioadele de criză.

 

 

S-a adus în discuție OUG 132/ 2021 privind acordarea unui ajutor financiar pensionarilor din sistemul public de pensii în anul 2022, precum și pentru modificarea alin. (10) al art. 7 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență.

 

 

Afaceriștii sătmăreni au avut posibilitatea să vină cu propuneri concrete prin care să existe șanse reale ca domeniul confecțiilor să fie sprijinit la nivelul întregii țări.

 

 

Propunere: TVA micșorat pentru domeniul confecțiilor

 

 

Una dintre firmele de tradiție din județul Satu Mare, și anume Inedit, nu a fost ocolită de neajunsurile prezentate la Prefectură, astfel că întreprinzătoarea Sorina Tulan a propus ca firmele românești să fie scutite de la plata anumitor taxe și impozite, astfel încât să existe posibilitatea acordării unor salarii mai mari pentru angajați.

 

 

“E păcat, pentru că Satu Mare a fost un pol al industriei ușoare. Încă mai mișcă un pic. În țară, situația este destul de neplăcută și fabricile se închid pe capete.

Cei cu producție internă sunt oarecum avantajați că mai au câțiva clienți, cu care mai schimbi modelul, mai schimbi țesătura. Mai schimbi clienții. Dar nu depinzi de cineva strict client monopolist.

 

 

Avem o forță de muncă îmbătrânită. Ies in pensie. Cu cine-i înlocuiești? Se îmbolnăvesc, pentru că intervin și problemele de sănătate automat cu înaintarea în vârstă. Și atunci, situația este foarte critică. Nici nu știu cât de repede o sa putem să ne revenim. Nu putem lucra cu o forță de muncă necalificată.

 

 

Nu ai cum, în condițiile de piață, care sunt în industrie, dat fiind faptul că salariul minim este … Noi spunem mare, dat fiind că suntem angajatori. Ei spun mici, pentru că sunt angajați și trebuie să trăiască, în condițiile aduse de inflație, și îi înțelegem. Te întrebi cum poți face astfel încât să reușești să fie un echilibru.”, a declarat directorul Inedit, Sorina Tulan.

 

 

Aceasta a mai precizat că soluția este una și simplă, care trebuie să vină din partea statului și a Guvernului, dacă se mai dorește să existe în România industrie de confecții.

Aceasta a propus, ca soluție concretă, un TVA de 9% care să fie aplicat în domeniul confecțiilor. Rămâne de văzut dacă se va lua această măsură și dacă industria va putea fi ajutată.

 

 

Prefectul va transmite Guvernului doleanțele afaceriștilor sătmăreni

 

 

Prefectul Radu Roca a luat act de dificultățile întâmpinate de reprezentanții industriei textile din județ și va transmite autorităților guvernamentale competente doleanțele și propunerile înaintate de aceștia la Instituția Prefectului județul Satu Mare.

 

 

Vom crea un grup de lucru împreună cu Instituția Prefectului, instituțiile deconcentrate și reprezentanții acestor companii care pentru Satu Mare înseamnă foarte mult. Sunt firme cu o tradiție de peste 20 de ani în domeniu și care asigură venitul pentru mii de familii de sătmăreni.

 

 

Împreună cu autoritățile județene trebuie să găsim soluții pentru a sprijini activitatea lor și promovarea industriei textile sătmărene la târgurile și expozițiile de profil atât în țară cât și în străinătate.!”, a declarat prefectul Radu Roca.

 

Citește și:

Prima întreprindere industrială din Satu Mare s-a înfiinţat în 1869

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns