Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

DESTINAȚIA SUBVENȚIILOR

Ajutorul financiar de la stat pentru fermieri

Ajutorul financiar de la stat pentru fermieri
Prin aceste măsuri, MADR și APIA sprijină fermierii români în eforturile lor de a dezvolta o agricultură durabilă și competitivă
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

În perioada 12-14 iunie 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), a efectuat plăți semnificative către fermierii români. Suma totală alocată pentru aceste plăți aferente anului de cerere 2023 se ridică la peste 97 milioane lei, echivalentul a aproximativ 19,5 milioane euro.

 

 

Distribuția Plăților și Sursele de Finanțare
Suma totală distribuită, de 97.132.838,72 lei (19.531.855,58 euro), a fost împărțită în mai multe categorii de finanțare:

 

 

Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA): 94.727.154,83 lei (19.046.376,76 euro)

Bugetul Național (BN): 581.582,80 lei (116.936,32 euro)

Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR): 1.473.502,17 lei (297.707,28 euro)

Bugetul Național 1 (BN1): 292.784,22 lei (59.154,30 euro)

Fondul EURI: 57.814,70 lei (11.680,92 euro)

Detaliile Plăților Efectuate

Sumele plătite au fost direcționate către diverse intervenții în sectoarele vegetal și zootehnic. Printre principalele plăți se numără:

 

Plăți directe decuplate: Sprijinul de bază pentru venit destinat sustenabilității (BISS), sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri (CIS-YF), și sprijin pentru aplicarea practicilor benefice pentru mediu pe terenurile arabile.

Sprijinul cuplat pentru venit (CIS): Acesta a inclus sprijin pentru diverse culturi precum soia, lucernă, leguminoase destinate industrializării, cânepă, sămânța de cartof, sfecla de zahăr, legume cultivate în sere și solarii, precum și fructe.

Sprijinul în sectorul zootehnic: Plăți pentru vacile de lapte, carnea de vită, bivolițele de lapte, și ovine și caprine.

Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT): Acestea au fost distribuite în sectorul vegetal și zootehnic, incluzând plăți pentru culturi în teren arabil, laptele de vacă, carnea de vită și mânzat, și caprine și ovine.

 

Utilizarea Subvențiilor

Subvențiile primite de fermieri sunt esențiale pentru susținerea și dezvoltarea agriculturii. Aceste fonduri pot fi folosite pentru:

 

Îmbunătățirea infrastructurii agricole: Achiziționarea de echipamente și tehnologii moderne pentru creșterea productivității și eficienței.

Sustenabilitate și practici ecologice: Implementarea practicilor agricole care protejează mediul și conservă resursele naturale.

Dezvoltarea fermelor și plantelor: Extinderea suprafețelor cultivate și diversificarea culturilor.

Creșterea competitivității pe piață: Îmbunătățirea calității produselor agricole și accesul la piețe noi.

Pentru Campania 2023, plățile au fost efectuate în lei, utilizând un curs de schimb valutar specific fiecărui fond: 4,9735 lei pentru fiecare euro din FEGA și BN, respectiv 4,9495 lei pentru fiecare euro din FEADR, BN1 și EURI.

 

Prin aceste măsuri, MADR și APIA sprijină fermierii români în eforturile lor de a dezvolta o agricultură durabilă și competitivă. Plățile efectuate sunt esențiale pentru stabilitatea financiară a fermelor și pentru continuarea investițiilor în sectorul agricol.

 

CITEȘTE ȘIGuvernul a aprobat subvenţionarea motorinei în agricultură cu 1,746 lei/litru
 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

STRADA BOTIZULUI

Un sens giratoriu a rezistat doar 4 ani

În urma lucrărilor la carosabil din zona Ştrandului Satu Mare şi a străzii Botizului, sensul giratoriu din vecinătatea cimitirelor de la Gară şi a bisericii Familia Popp a fost desfiinţat de curând fiind păstrată doar trecerea de pietoni.