Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Alegeri în plină iarnă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

A fost fixată data alegerilor parlamentare. În ziua de 9 decembrie 2012 vor fi chemaţi la urne cetăţenii înscrişi pe listele electorale. Va ninge, va ploua? Va fi vreme bună, după o toamnă prelungită? Guvernul Ponta nu a verificat buletinul meteo când a fixat această dată. Legea electorală este clară: nu se pot organiza alegeri parlamentare înainte de termen, nici măcar cu o săptămână sau două. În paranteză fie spus, au avut grijă parlamentarii să-şi lungească mandatele, fie şi cu câteva zile.

Nimeni nu poate contesta faptul că decembrie nu este o lună potrivită pentru alegeri. Ziua este scurtă. Frigul sau ploile îi pot ţine pe oameni în case. Absenteismul nu-i sperie pe politicieni. Cel puţin Victor Ponta este de părere că nu mai contează prezenţa atât de mult ca în cazul referendumului. Lucrurile nu stau aşa. Sunt avantajate partidele care au nuclee dure, care au un electorat mai motivat. De asemenea, pe o vreme rea, să nu dai câinele afară din casă, se duc spre secţiile de votare cetăţenii care-şi bazează opţiunea strict pe votul negativ. Cu alte cuvinte, vor merge la vot cei care vor să le dea o lecţie politicienilor.

Împotriva cui se va îndrepta votul negativ? Până în decembrie mai sunt trei luni de zile. La locale votul negativ s-a îndreptat spre PDL. La referendum nemulţumirile populare s-au acumulat în timp şi au răbufnit împotriva lui Traian Băsescu. Va reuşi USL să menţină nestinsă flacăra nemulţumirilor anti-PDL până hăt în iarnă?

Este limpede că PDL s-a opus aducerii datei alegerilor mai spre toamnă socotind că în decurs de trei luni se va crea un curent anti-USL. Cu alte cuvinte, fosta guvernare încearcă să întoarcă votul negativ spre actualul guvern.

Scumpirea alimentelor din cauza secetei, majorările la utilităţi, gaz, combustibil, energie electrică, vor contribui la înrăutăţirea nivelului de trai. Greşelile, gafele, posibilele acuzaţii de corupţie, numirile în funcţii publice pe criterii politice, vor eroda capitalul de simpatie al USL. Votul negativ este o miză pentru ambele tabere. Opoziţia, evident, are un avantaj, din faptul că nu are nicio responsabilitate. Puterea, pe lângă atacurile la adresa opoziţiei, trebuie să demonstreze că face ceva. Deocamdată, cu excepţia promisiunii de a reîntregi salariile, se poate lăuda doar cu măriri de taxe şi impozite. Eficienţa măsurilor luate nu se văd pentru că nu au fost luate măsuri radicale de îmbunătăţire a situaţiei economice. USL trăieşte şi se hrăneşte electoral doar din ura pe care o au cetăţenii faţă de preşedintele Traian Băsescu. Dar cât mai poate dura? Încă trei luni, până la alegeri? Dacă Traian Băsescu îşi dă demisia? Împotriva cui se va îndrepta votul negativ? Foarte probabil împotriva Guvernului USL.

Ce-i drept, PDL şi preşedintele continuă să sfideze populaţia. Averile acumulate, aroganţa, vizibilă şi la nunta fiicei preşedintelui, pot constitui suficiente motive de neacceptare a fostului partid de guvernare. USL are şansa de a avea un adversar politic, nu doar uzat, ci şi extrem de compromis. Chiar şi în miez de iarnă, majoritatea populaţiei este gata să iasă din casă pentru a-i da încă o lovitură PDL-ului. Din păcate, nu sunt suficiente probe pentru a fi absolut siguri că USL va fi mai bun decât partidul de la care a smuls puterea.

 

Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Politica la viteză maximă

Asculta acest articol Viața politică devine tot mai dinamică. USL sărbătorește un an de la câștigarea alegerilor prin muncă. Grupuri

Sigla Informatia Zilei

Doi miniştri, două dosare diferite

Asculta acest articol     Încă un ministru liberal părăseşte guvernul. Acuzat de subminarea economiei naţionale, Varujan Vosganian şi-a dat demisia