Image 1
Image 2

STRATEGII SANITARE

Alertă sanitară în apropierea României: febra aftoasă reapare în Europa

Alertă sanitară în apropierea României: febra aftoasă reapare în Europa
Autoritățile sunt îndemnate să ia măsuri rapide pentru a preveni o criză sanitară majoră în regiune.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Experții în medicină veterinară avertizează asupra pericolului reprezentat de reapariția febrei aftoase în Europa, după confirmarea unor focare recente în Germania și Ungaria.

 

 

Potrivit Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” din București, primul caz a fost raportat în Germania în ianuarie 2025, urmat de un focar în Ungaria pe 7 martie, la o fermă aflată la doar 1 km de granița cu Slovacia, conform Mediafax.

 

 

Originea infecției rămâne necunoscută, iar autoritățile sanitare au declanșat măsuri stricte de control, inclusiv sacrificarea animalelor afectate și monitorizarea serologică.

 

 

România, expusă riscului epidemiologic

 

Specialiștii avertizează că România nu este ferită de pericol, în condițiile în care febra aftoasă este una dintre cele mai contagioase boli care afectează mamiferele biongulate.

 

 

„Circulația terestră neîngrădită și schimburile comerciale de animale și produse de origine animală cresc riscul de răspândire a bolii. România trebuie să ia măsuri urgente pentru prevenție”, subliniază experții.

 

 

Având în vedere contextul epidemiologic deja fragil, marcat de pesta porcină africană și pesta rumegătoarelor mici, specialiștii solicită activarea de urgență a Manualului operațional pentru febra aftoasă.

 

 

Măsuri propuse pentru prevenție

 

Pentru a limita riscurile, specialiștii recomandă:

 

Intensificarea supravegherii clinice și serologice în zonele de frontieră;

 

Instruirea medicilor veterinari pentru depistarea rapidă a bolii;

 

Evaluarea disponibilului de vaccin la nivel european pentru o intervenție de urgență;

 

Reevaluarea strategiei de combatere a bolilor prin sacrificare și adoptarea imunoprofilaxiei, o soluție mai eficientă din punct de vedere economic și social.

 

„Este esențial să analizăm posibilitatea utilizării vaccinării preventive, în locul soluției clasice de sacrificare în masă, care are un impact devastator asupra sectorului zootehnic”, afirmă prof. univ. dr. Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice.

 

 

Autoritățile sunt îndemnate să ia măsuri rapide pentru a preveni o criză sanitară majoră în regiune.

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*