Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ALERTĂ MEDICALĂ

Algocalminul ar putea fi retras de pe piață din cauza reacțiilor adverse rare

Publicul este sfătuit să nu se alarmeze și să consulte un medic pentru alternative sigure și eficiente.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Algocalminul, un medicament comun în casele românilor, ar putea fi retras de pe piață în urma raportării mai multor cazuri de reacții adverse rare. Aflați mai multe detalii în continuare.

 

Mai multe medicamente pentru durere și febră, inclusiv Algocalminul, care conțin substanța activă metamizol, ar putea fi retrase din farmacii. Agenția Europeană a Medicamentului a raportat reacții adverse rare, precum scăderea rapidă a globulelor albe din sânge și chiar cazuri de deces.

 

 

Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor din România, a explicat la Antena 3 CNN dacă există motive reale de îngrijorare și când ar putea dispărea aceste medicamente de pe piață.

 

 

„Se știa deja că acest medicament poate duce la agranulocitoză, o reacție adversă rară sau foarte rară. Nu este vorba despre o noutate. Încă de acum 15 ani, un studiu multicentric a arătat că acest risc este mai ridicat în zonele din nordul Europei, datorită unor caracteristici genetice care predispun la această afecțiune. În sudul Europei, cazurile sunt foarte rare sau inexistente.

 

 

Agenția medicamentului din Finlanda a solicitat procedura de arbitraj pentru reevaluarea profilului de siguranță al medicamentelor care conțin metamizol. Aceasta este o procedură de urgență din cauza numeroaselor cazuri letale raportate acolo. În România, cazurile sunt foarte rare, dar Agenția Europeană a Medicamentului va analiza situația în colaborare cu toate statele membre și profesioniștii din domeniul sănătății”, a explicat Anca Crupariu.

 

 

Zeci de medicamente vor fi retrase la nivel european pentru neconformitate cu standardele de testare, inclusiv șapte medicamente din România:

 

Posaconazole

Ibuprofen Nutra Essential

Loperamide

Tadalafil – 20 mg

Tadalafil – 5 mg

Eriotinib – 100 mg

Eriotinib – 150 mg

Președintele Agenției Naționale a Medicamentului, Răzvan Mihai Prisada, a declarat: „Dintre acestea, avem doar 7 produse în piață. Două fără prescripție: un antiinflamator și un antidiareic, pentru care există suficiente alternative. Celelalte cinci medicamente sunt eliberate cu prescripție medicală, două utilizate în oncologie și unul pentru disfuncție erectilă masculină.”

 

Publicul este sfătuit să nu se alarmeze și să consulte un medic pentru alternative sigure și eficiente.

 

CITEȘTE ȘI: Comisia Europeană solicită suspendarea autorizației pentru medicamente generice neconforme

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns