Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Alianța dușmanilor deștepți

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Vine sfârșitul crizei? Dacă se pun armele în debara și se pornesc discuțiile la masa verde e posibil să vedem luminița de la capătul crizei. Sorții au decis: Traian Băsescu mai stă cinci ani la Cotroceni. Dar victoria lui nu este o simplă întâmplare. Ar trebui să vorbim despre calitatea candidaților, despre profesionalismul echipelor de campanie.
Înainte de turul întâi, când scriam despre “competiția mediocrităților”, aveam în vedere calitatea proastă a materialului uman din jurul candidaților. Fie vorba între noi, nici candidații nu străluceau. Nu s-au prea văzut intelectuali în jurul liderilor politici. Și nici pe la sediile de partid nu prea a călcat picior de intelectual. Ei bine, cei care trebuie să se așeze la masa verde și să negocieze viitorul României sunt aceiași oameni care s-au confruntat în campanie.  Dacă în timp de război ești un incapabil, de ce te-ai transforma într-un deștept pe timp de pace?
Pornind de la ideea că, înainte de a fi coruptă, clasa politică este incultă, trebuie să ne așteptăm la o Românie construită după cât îi poate duce capul pe politicienii zilei. Pentru depășirea momentului de criză ar fi nevoie de o alianță a dușmanilor deștepți. Aici intră în discuție declarația lui Călin Popescu Tăriceanu. Fostul premier nu exclude o colaborare cu PDL. Și o spune cel ce a fost tăvălit de Traian Băsescu patru ani de zile, fără întrerupere.
Odată cu terminarea procesului electoral de fapt se face un transfer al disputelor politice în interiorul partidelor. PSD contestă alegerile, dar în același timp se pregătesc taberele din partid care îl vor contesta pe Mircea Geoană. Deși se înscrie în rândul învinșilor, PNL are o poziție bună, putând întinde mâna stângă spre PSD sau mâna dreaptă spre PDL.
Evident PNL trece printr-o criză internă. Crin Antonescu a obținut rezultate bune în primul tur, însă fără o finalitate, pentru că a pierdut candidatul pe care îl sprijinea.
A pățit la fel ca Mircea cel Bătrân, care i-a susținut neinspirat pe doi dintre fiii celebrului Baiazid. Dar pe tron a ajuns sultan Mehmed, care spre răzbunare a pornit să cucerească Țara Românească, iar Mircea este nevoit până la urmă să plătească tribut.
În timp ce PSD contestă alegerile, în PNL se reactivează cele două curente: unul care înclină spre democrat-liberali, altul spre social-democrați. Despre nemți se spunea la sfârșitul războiului mondial că au pierdut războiul, dar au câștigat pacea. Liberalii sunt în aceeași situație, nu doar pentru că l-au propus prim-ministru pe Klaus Iohannis.
UDMR pare formațiunea politică pregătită pentru orice eventualitate. Nicio promisiune nu-i împiedică să negocieze cu o parte sau alta.
Formarea unei majorități parlamentare și desemnarea unui prim-ministru implică negocieri la sânge. Se va face recurs la veșnicul compromis politic. Doar o alianță a foștilor adversari, a dușmanilor deștepți, poate scoate țara din criză.
Cine sunt foști dușmani? Toată lumea s-a certat cu toată lumea. Toate partidele au fost la un moment dat într-o alianță sau coaliție de guvernare. Toți s-au pupat și au jurat pe Biblie că vor sluji țara.
Reamintim alianțele. În 2004 s-a sfințit coaliția PNL-PD-UDMR-PC. După alegerile din 2008 au jurat la Cotroceni, în fața lui Băsescu, PDL și PSD+PC. De ce nu s-ar mai încuscri aceleași partide, tot de dragul “interesului național”?

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Accidentata din neatentie

Asculta acest articol Pe o ulita din localitatea Sacel, Claudiu C. (32 de ani), a efectuat manevra de mers inapoi