Dulciurile sunt contraindicate pacienților care suferă de boala de ficat gras, deoarece zahărul contribuie la acumularea depozitelor de grăsime la nivelul ficatului. Ce deserturi sunt, deci, permise acestor persoane?
Boala ficatului gras este o acumulare de grăsimi în ficat care poate afecta organul și poate duce la complicații grave. Factorii de risc pentru această afecțiune includ obezitatea, o alimentație bogată în grăsimi, consumul ridicat de alcool și diabetul zaharat.
Un diagnostic de ficat gras (steatoză hepatică) nu este un capăt de lume; deși nu există tratamente medicale sau chirurgicale pentru ficatul gras, boala poate fi combătută prin schimbări ale stilului de viață, cum ar fi o alimentație sănătoasă, activitate fizică regulată și evitarea alcoolului.
Ficatul gras nu este incompatibil cu deserturile
În ceea ce privește alimentația, daca ai fost diagnosticat cu boala de ficat gras, nu înseamnă că trebuie să iți iei gândul de la deserturi, ci că trebuie să le înlocuiești cu alternative mai sănătoase, fară zahăr și, de preferat, pregătite chiar de tine, acasă. Acestea trebuie consumate în calități limitate, strict pentru a-ți satisface pofta de dulce.
Ce fel de alimentație este recomandă în caz de ficat gras?
Cum spuneam, nu există tratamente medicale pentru boala ficatului gras ca atare, dar o dietă sănătoasă (inclusiv cu deserturi potrivite în caz de ficat gras) și exercițiile fizice regulate sunt cele mai bune modalități de a preveni declanșarea leziunilor hepatice sau de a inversa boala hepatică odată ce aceasta s-a instalat.
O dietă potrivită pentru combaterea ficatului gras este cea mediteraneeană, mai ales dieta mediteraneeană verde, deoarece pune acentul pe consumul de legume, fructe, cereale integrale (pâine integrală, paste integrale), leguminoase (fasole, mazăre, năut, linte), nuci și semințe, ulei de măsline, ierburi aromate și condimente. De asemenea, de câteva ori pe săptămână sunt indicate peștele și fructele de mare. Se pot consuma și carne de pasăre, ouă, brânzeturi slabe și iaurt, dar cu moderație, iar dulciurile și carnea roșie se păstrează doar pentru ocazii speciale.
Exemplu de meniu în dieta mediteraneeană
Luni
Mic dejun: iaurt grecesc în care se pun bucăți de fructe proaspete, după preferințe (căpșuni, piersici, caise, prune etc.) și semințe de chia
Gustare: 30 g de nuci, alune, arahide etc. (crude sau coapte, nu prăjite)
Prânz: o lipie din făină integrală cu humus și legume (vinete la grătar, felii de roșii crude, felii de castravete murat)
Cina: o conservă de ton în suc propriu, scurs, frunze de salată verde, ceapă și alte crudități și ierburi aromatice la alegere, o linguriță de ulei de măsline, precum și un fruct după masă (ananasul este foarte bun pentru stimularea digestiei)
Marţi
Mic dejun: fulgi de ovăz cu lapte (animal sau vegetal) și o mână de afine
Prânz: felii de dovlecel la grătar cu mozzarella, roșii cherry, ulei de măsline și oțet balsamic și o felie de pâine integrală
Gustare: 30 g de nuci la alegere
Cina: o salată cu roșii, măsline, castraveți, pui la grătar și brânză feta
Miercuri
Mic dejun: o omletă cu ciuperci, spanac, mărar proaspăt și ceapă verde
Prânz: un sandviș din pâine integrală cu brânză și o salată de legume proaspete
Cină: o porție de lasagna
Joi
Mic dejun: iaurt cu bucăți de fructe proaspete și nuci
Gustare: 30 g de nuci la alegere
Prânz: o salată de quinoa cu năut fiert și crudități la alegere
Cina: somon la grătar cu orez brun și legume la grătar
Vineri
Mic dejun: un ou fiert, o felie de pâine integrală și legume crude sau preparate la abur
Prânz: friptură de curcan la cuptor și dovlecei la cuptor umpluți cu sos pesto, cu salată de roșii și ardei gras
Cina: miel la grătar cu cartof copt și salată de crudități la alegere
Sâmbătă
Mic dejun: fulgi de ovăz cu lapte, stafide, nuci și felii de mere
Prânz: fasole bătută, salată de crudități și o lipie integrală
Cină: pizza cu blat din făină integrală, acoperită cu brânză, roșii, ciuperci, ardei și măsline
Duminică
Mic dejun: Omletă cu tofu afumat, cimbru, măsline, o felie de pâine integrală, o roșie feliată
Prânz: 5 bile de falafel (pregătit la cuptor, nu prăjit) cu humus, feta, roșii și ceapă
Cina: pui la grătar cu vinete și dovlecei, piure de cartofi și un fruct proaspăt
Fii primul care comentează