Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ALIMENTAȚIE

Alimente obișnuite care conțin alcool. Cum ne pot afecta sănătatea?

Alimente obișnuite care conțin alcool. Cum ne pot afecta sănătatea?
Consumul de alcool este profund înrădăcinat în societate, fiind prezent nu doar în băuturile alcoolice clasice, ci și în alimente la care mulți nu s-ar aștepta. Deși alcoolul în cantități mici poate părea inofensiv, statisticile arată altceva: în 2020, alcoolul a fost responsabil pentru 740.000 de cazuri noi de cancer la nivel mondial. Mai mult, Societatea Germană de Nutriție (DGE) recomandă ca femeile sănătoase să nu depășească 10 grame de alcool pe zi, iar bărbații 20 de grame.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Este posibilă o dietă complet fără alcool? Din păcate, o dietă complet lipsită de alcool este dificil de obținut. În multe alimente, alcoolul apare natural, ca produs al fermentației, de exemplu, în pâine sau chefir. Totuși, aceste cantități infime nu sunt periculoase pentru sănătate, inclusiv pentru copii sau persoanele dependente de alcool. Cu toate acestea, unele alimente conțin alcool în cantități mai mari, fără ca acest lucru să fie evident.

 

1. Bere de malț
Berea de malț poate conține până la 1,2% alcool în volum fără să fie obligată să menționeze acest lucru pe etichetă. În mod ironic, berea „fără alcool” poate conține până la 0,5% alcool. Acest aspect devine problematic pentru persoanele care evită alcoolul din motive religioase, de sănătate sau personale.

 

2. Sucuri de fructe
Sucurile de mere și alte sucuri de fructe proaspete conțin alcool în mod natural – aproximativ 0,4% alcool în volum. Cu cât sucul este lăsat mai mult timp deschis, cu atât nivelul de alcool crește, datorită proceselor de fermentație.

 

3. Varză murată
Varza murată fermentează în mod natural, proces în urma căruia se poate produce alcool (până la 0,5% în volum). În plus, supele conservate care conțin varză murată pot avea, de asemenea, urme de alcool, motiv pentru care este bine să verificați eticheta.

 

4. Prăjituri și produse de patiserie
Prăjiturile coapte cu drojdie pot conține până la 0,3% alcool. În plus, prăjituri populare precum „Pădurea Neagră” sau „Tortul Herren” conțin adesea alcool adăugat, sub formă de kirsch, rom sau coniac.

 

5. Deserturi
Chiar și deserturile aparent inofensive, cum ar fi înghețata de ciocolată sau compotul de fructe, pot ascunde alcool. Înghețata poate conține lichioruri precum Amaretto, iar compoturile de mere sau fructe roșii pot include vin sau coniac.

 

6. Gemuri
Gemurile de prune, vișine sau caise pot fi preparate cu adaos de țuică sau alte băuturi spirtoase. Deși cantitățile sunt mici, ele pot reprezenta un risc pentru anumite categorii de persoane.

 

7. Sosuri
În gătit, se presupune adesea că alcoolul adăugat în sosuri se evaporă complet. În realitate, rămâne o cantitate semnificativă de alcool rezidual, mai ales în sosurile gata preparate.

 

8. Fricassee de pui
Preparatele precum fricassee-ul de pui, vânatul sau preparatele de pește pot include vin alb în procesul de gătire. De asemenea, alte rețete tradiționale, cum ar fi Königsberger Klopse, pot conține alcool, chiar dacă nu este evident.

 

Cine ar trebui să fie atent la aceste “capcane”?

 

Femeile însărcinate: chiar și cantitățile mici de alcool pot afecta dezvoltarea fătului. Copiii: este important ca aceștia să nu se obișnuiască cu gustul alcoolului de la o vârstă fragedă. Persoanele care evită alcoolul din motive religioase: Pentru aceste persoane, orice urme de alcool sunt inacceptabile. Foști dependenți de alcool: Chiar și cele mai mici urme sau mirosuri de alcool pot provoca recidive.

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*