Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Alti 124 maramureseni vor fi concediati in urmatoarea perioada

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

De la inceputul anului, 2.319 angajati si-au pierdut locul de munca

[slideshow id=1013]

Lunile septembrie si octombrie aduc un nou val de concedieri pe piata muncii maramuresene. Aproximativ 125 de angajati isi vor pierde serviciul. Numarul mare de disponibilizari nu este insa compensat de o oferta pe masura de noi locuri de munca. Majoritatea celor care isi pierd job-ul completeaza numarul tot mai mare al somerilor din judet. Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Maramures monitorizeaza evolutia de pe piata fortei de munca. Prin intermediul ratei somajului, indicatorul statistic se calculeaza lunar la nivelul agentiei. Pentru luna august, valoarea ratei somajului in judetul nostru este de 5,5%, sub media pe tara.Lefurile mici ii descurajeaza pe someri

Raportat la datele de la nivel national, Maramuresul ocupa printre ultimele locuri in topul numarului de angajati trimisi acasa de la inceputul anului, dar si in privinta ratei somajului. Cu toate acestea, anumite firme vor continua sa-si concedieze o parte din angajati. Purtatorul de cuvant al AJOFM Maramures, Magda Georgescu, a declarat ca, pentru luna septembrie, societatea Hefex SRL a anuntat ca va disponibiliza 90 dintre cei 118 angajati. Concedieri au fost anuntate la agentia judeteana si pentru luna octombrie. SC Negar SRL isi va concedia toti salariatii, respectiv 34 de persoane. Constructiile si confectiile sunt domeniile in care au fost trimisi acasa cei mai multi maramureseni, de la inceputul anului si pana acum. Paradoxal, sunt totodata si domeniile in care numarul locurilor de munca declarate vacante este cel mai mare. ~n timp ce unii renunta la o parte din angajati, altii isi completeaza personalul. Vorbim de societati care au acelasi obiect de activitate. Unora pare ca nu le lipsesc contractele, in timp ce altii se tem de la o zi la alta ca vor trebui sa puna lacat pe usa. Multe dintre aceste posturi continua sa ramana vacante, iar principala piedica in calea angajarilor o constituie salariul. Multi muncitori prefera sa astepte indemnizatia de somaj decat sa lucreze circa zece ore zilnic pentru cateva sute de lei in plus.

11.360 de someri in judet

Din evidentele AJOFM reiese ca, de la inceputul anului, 2.319 maramureseni au ramas fara loc de munca. Cele mai multe concedieri s-au facut in martie (684), mai (307) si august (241). Firmele care au renuntat la cei mai multi salariati, de la inceputul anului, sunt SC Mara (fabricare articole imbracaminte, 292 angajati concediati), SC ICP Minereuri SA (extractia carbunelui, 231), SC Cuprom (industria metalurgica, 190), SC Italsofa (fabricarea mobilei, 141). Directorul adjunct al AJOFM Maramures, Oana Osanu, a precizat ca in judet sunt 11.360 de someri, dintre care 6.222 beneficiaza de indemnizatie de somaj. Acestia au la dispozitie doar aproximativ 150 de locuri de munca declarate vacante de angajatori, dintre care mai putin de 10% se adreseaza celor cu studii superioare. Absolventii, in schimb, au sansa de a-si gasi un loc de munca vineri, cand AJOFM va organiza o bursa ce le este destinata in exclusivitate.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns