Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

AMBROZIA

Ambrozia revine în atenţia autorităţilor

Ambrozia revine  în atenţia autorităţilor
De zeci de ani, Ambrosia artemisiifolia, denumită popular și iarba pârloagelor sau floarea pustiei, se dovedeşte tot mai expansivă atât în câmp, cât şi în grădinile populaţiei.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

Din păcate, seminţele acestei plante dar şi polenul său provoacă suferinţe persoanelor alergice, la sfârșitul verii – începutul toamnei fiind unul dintre factorii agravanți ai astmului bronşic. Buruiana este greu de stârpit. Eventual se poate interveni pentru a reduce ritmul de răspândire a ei. În culturile agricole, concurența directă a buruienilor cu planta de cultură are un impact negativ asupra producțiilor obținute. În ultimii ani ambrozia devine din ce în ce mai prezentă în zone ale României în care nu se regăsea până în prezent. O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani.

 

 

Zeci de cercetători alocă timp şi fac eforturi pentru a studia efectele unor substanţe de combatere a acestei plante deosebit de expansive. O echipă de cercetători din cadrul Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă – SCDA Livada studiază efectele unor substanţe chimice asupra ambroziei în diverse culturi agricole. După cum am aflat de la Cruciţa Sârca, directorul SCDA Livada, în cursul anului 2023 au fost obţinute rezultate preliminare îmbucurătoare în ceea ce priveşte combaterea acestei plante. La cultura de floarea-soarelui, au fost deja găsite substanţe deosebit de eficiente în combatere. Rezultate încurajatoare s-au obţinut şi la cultura de soia. Pentru a putea da un răspuns cert, cercetările vor continua în acest an, dar şi în 2025. Până la existenţa unor răspunsuri certe privind combaterea ambroziei, fermierii şi populaţia trebuie să intervină chimic şi mecanic pentru a reduce numărul plantelor care provoacă neplăceri populaţiei alergice, dar şi culturilor agricole. Prin legislaţie, autorităţile publice locale au obligaţii în a susţine campania de combatere a acestei plante, care o să înceapă curând

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with