De câteva zile, cap de afiş în multe publicaţii româneşti profilate pe oglindirea fenomenului agricol, îl reprezintă Pesta micilor rumegătoare. Ştirea confirmată de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – ANSVSA, cu referire la focarele confirmate în judeţele Tulcea şi Constanţa, mai apoi şi în judeţul Timiş, îngrijorează inclusiv crescătorii de oi din judeţul Satu Mare. Marii crescători de oi şi de capre şi-au pus toate speranţele în a recupera cheltuielile de peste an prin livrarea la export, în mod expres în Ţările Arabe, a berbecuţilor îngrăşaţi.
Iată că speranţele oierilor, în ciuda promisiunilor Ministrului Agriculturii Florin Barbu, că exportul de ovine nu va fi blocat, se năruie oră de oră. Potrivi unor informaţii neoficiale, dar care circulă în spaţiul public, printre oieri, aproximativ 250.000 de oi au fost deja gazate şi îngropate numai în judeţele Tulcea şi Constanţa
Şi molima confirmată este doar la început. Măsurile luate de autorităţi de a interzice mai ales mişcarea animalelor din zonele cu probleme, dar şi de a recomanda exportatorilor să evite aglomerarea ovinelor în ferme de colectare-carantină, par insuficiente pentru a nu permite transmiterea virusului. Colaborarea fermierilor este esenţială
Aşa cum susţin specialiştii, în acest moment încă nu se cunoaşte sursa prezenţei virusului în România. O posibilă modalitate de „import” a virusului Pestei micilor rumegătoare o poate reprezenta achiziţia de animale din ţări în care boala există. Pesta micilor rumegătoare nu a fost acum descoperită. Potrivit unor surse, virusul are „rădăcinile” în Maroc, dar şi în Spania.
În ultimii ani, tot mai mulţi oieri din România şi-au exprimat dorinţa de a deţine în ferme/exploataţii animale specializate pe producţia de lapte şi sau carne. S-au făcut achiziţii externe, ceea ce poate lăsa loc de suspiciune că virusul a fost „importat”. Până la clarificarea lucrurilor, oierii români, implicit cei sătmăreni, se văd déjà cu potenţialele venituri diminuate din această activitate. Aceştia nu exclud posibilitatea ca pentru începutul perioadei, să se înregistreze o scădere a preţurilor de achiziţie, după care să crească consistent.
Specialiştii susţin că renunţarea fie şi pentru o vreme la colectarea animalelor în ferme de îngrăşare şi carantină, achiziţia direct din ferme a ovinelor, ar limita posibilităţile de transmitere a virusului.
Un sătmărean fin observator a tot ceea ce se petrece în jurul nostru, lucru probabil ignorat de alţi semeni, spunea că sunt prea multe coincidenţe. A subliniat faptul că, întâmplător sau nu, virusul Covid – 19 a fost confirmat în România în anul 2020. Acum că ne aflăm în anul 2024, se confirmă virsul Pestei micilor rumegătoare – oi şi capre. Întâmplător sau nu, 2020, dar şi 2024 sunt ani electorali în România. Poate că va descifra cineva această enigmă.
Până la exista unor răspunsuri privind modalitatea de intrare în România a virusului Pestei micilor rumegătoare, la nivelul judeţului Satu Mare sunt peste 300.000 de oi şi capre în ferme şi în gospodăriile populaţiei, care teoretic sunt ameninţate, din care peste 100.000 de capete ar fi livrabile la export.
Ședință la prefectură
Prefectul Ioan Tibil a convocat marți, 30.07.2024, în calitate de președinte, ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), având în vedere contextul epidemiologic național impus de confirmarea în data de 19.07.2024 a Pestei Rumegătoarelor Mici (PRM) în România și de concluziile preliminare ale primelor anchete epidemiologice, impactul economic major al acestei boli, importanța epidemiologică a implementării unor măsuri radicale de la debutul bolii pe teritoriul național și suprapunerea situației descrise peste creșterea specific sezonieră a numărului de focare de Pestă Porcină Africană (PPA).
Tema principală a ședinței a fost prezentarea măsurilor stabilite în Decizia nr.1 din data de 26.07.2024 a Centrului Național de Combatere a Bolilor.
Măsurile generale au vizat următoarele: intensificarea acțiunilor de patrulare în scopul identificării/verificării tuturor transporturilor de animale vii, indiferent de proveniența acestora, din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne; asigurarea resursei necesare de personal medical veterinar specializat și competent în scopul intervenției rapide în situațiile semnalate de Poliția de Frontieră, Poliția Locală și Inspectoratul Județean de Poliție; asigurarea de soluții de neutralizare a carcaselor/cadavrelor de animale provenite din exploatațiile zootehnice de pe raza teritorială competentă; actualizarea locurilor de îngropare a cadavrelor de animale și efectuarea studiilor/forajelor geotehnice, conform procedurii din Ordinul 23/717/2023 pentru aprobarea Procedurii de incinerare și/sau îngropare la fața locului a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman în cazul unei epizootii care implică o boală cu declarare obligatorie.
Exportatorii români de ovine caută soluţii
Potrivit publicaţia Agroinfo, saltă prețul ovinelor din zonele fără restricții, libere de pesta micilor rumegătoare, crede Ciprian Palmeș, unul dintre cunoscuții exporatori de animale vii, susținător fervent al oieritului din România.
“Autoritățiile române se tem de refuzul sau de întoarcerea vreunui vapor!! Intrăm într-un scenariu de forță majoră! Răspunsurile sunt pe măsură!! Comisia Europeană ne ceartă dur pentru lejeritatea măsurilor de restricție! ANSVSA va intra la rupere!! Marfa fără restricții ar putea ajunge foarte scumpă pentru că va fi tot mai puțină! În fiecare zi pică câte-o altă fermă! Perimetrul din jurul noilor focare îi limitează pe tot mai mulți! Chiar dacă s-ar bloca toate fermele de export, aceste 3 țări, Iordania, Arabia Saudită și Libia, tot nu vor renunța niciodată la România! Vom încărca atunci direct de la ciobani, doar marfă finisată! S-ar putea aproba rapid un cadru legislativ cu un perimetru autorizat în jurul saivanului, unde se va putea respecta carantina de 15 zile pentru Iordania și pentru restul țărilor arabe!
Dacă vreun client iordanian rău intenționat, va refuza să descarce vreun vapor în portul Aqaba, vom descărca atunci toată marfa doar pe bază de Bill of Lading în original, în portul Jeddah din Arabia Saudită! Fără intervenția statului român!”
De la confirmarea primelor focare de Pesta micilor rumegătoare în Dobrogea, până acum, sunt confirmate focare şi în judeţul Timiş, dar zvonurile şi despre focare ce se apropie de Transilvania. Cert este că situaţia este critică, iar fermierii se tem să nu rămână cu animalele în ferme, sau să se ofere preţuri derizorii, fapt ce i-ar afecta enorm de mult.
Pentru a afla detalii privind modul în care crescătorii de oi din judeţul Satu Mare, privesc această ameninţare, am contactat câţiva oieri care au în ferme mii de animale. Redăm cele spuse de fermieri.
Opinii ale fermierilor
Grigore Dobraş, oier din Halmeu, este convins că sunt probleme care îngrijorează fermierii sătmăreni. Se poate presupune că fermierii români sunt de nedorit pe piaţa internaţională a ovinelor. Este o speculaţie. Fac concurenţă inclusiv Spaniei, ţara aflată pe locul întâi în Europa, în ceea ce priveşte efectivele de ovine. Interlocutorul nostru este de părere că dacă s-ar face un clasament internaţional raportând numărul de oi din ferme la populaţia care locuieşte acum în ţară, România ar putea ieşi pe primul loc în lume, spunea interlocutorul. Este o idée falsă că oierii români ar trebui să lucreze la calitate. Oaia Ţurcană din România este foarte apreciată în lumea arabă. Confirmarea focarelor ar putea conduce la scăderea vremelnică a preţului de achiziţie. Cu siguranţă, arabii nu vor renunţa la oaia românească.
Ioan Faur, fermier din Satu Mare, este convins că este déjà o problemă ca urmare a creşterii numărului focarelor confirmate. Acesta nu exclude posibilitatea ca virusul să fi fost adus în România prin animale din rase de lapte şi sau de carne achiziţionate legal de fermierii români. Important este în acest moment să se poată institui un control asupra stopării răspândirii virusului. Sigur arabii nu vor renunţa la a achiziţiona oi din România. Dacă cererea de ovine se va menţine din partea arabilor, ar exista şanse de menţinere a unui preţ acceptabil pentru fermieri. În caz contrar, măcar pentru o vreme preţurile vor scădea, fiind păgubiţi fermierii.
Nicolae Maniţiu, oier din zona Carei, este convins că în acest moment nu se ştie de unde a ajuns virusul în România, dar fiind vorba despre judeţele Tulcea şi Constanţa, nu este exclus să fi ajuns cu vapoarele, cu importuri de ovine. Se pare că oieri din Timiş colaborau cu oieri din Dobrogea. Nu este exclus ca animale din Dobrogea aduse pentru sacrificare în Timiş să fi fost purtătoare de virus. Este obligatorie renunţarea măcar pentru o vreme la centrele de colectare. Preluarea ovinelor să se facă direct din ferme.
Ioan Păcurar, medic veterinar, cunoscut crescător de ovine din comuna Acâş, spunea că virusul este de sorginte marocană. Greu de aflat cum a ajuns în fermele de la malul mării, iar apoi transmis şi în Timiş. Din păcate, căldura este un factor favorizant de transmitere a virsului. Cumpărătorii arabi ar putea salva situaţia oierilor români. Acordarea de despăgubiri pentru animalele bolnave şi/sau moarte este o soluţie pentru fermieri, dar de unde resursele financiare necesare. Cât priveşte preţul pentru perioada ce vine, este greu de emis ipoteze, doar se pot face speculaţii.
Liviu Boldan, medic veterinar, crescători de oi şi de bovine în zona Tăşnad, este convins că focarele confirmate de Pesta micilor rumegătoare vor reduce considerabil veniturile oierilor. Cu siguranţă preţurile vor scădea. Se impun măsuri ferme în ceea ce priveşte mişcarea animalelor, fiind astfel redusă posibilitatea transmiterii viruslui. În România, confirmarea unor boli la animale, din păcate, conduc la ruinarea vremelnică a sectorului – vezi porcul, cu Pesta PorcinăAfricană. Nu sunt excluse nici unele jocuri de culise la nivel European, poate chiar internaţional referitoare la ovine. Epidemiologic este greu, dar nu imposibil de găsit sura virsului în România.
Daniel Crişan, medic veterinar crescător de oi şi de bovine din rase de carne, are convingerea că vorbim despre o boală importată, fără a se şti de unde. Pentru livrările spre ţările arabe, cu siguranţă o să crească de 4-5 ori procentul de testare a animalelor care vor pleca din ţară. Preţurile vor fi afectate în perioada imediat următoare. Fermierii se vor trezi cu bani mai puţini în conturi. Mişcarea animalelor din zonele cu probleme trebuie să fie restricţionată. Ar fi o modalitate de reducere a posibilităţilor de transmitere a virusului
Fii primul care comentează