Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Andreea Paul: 1 din 100 de firme noi româneşti este înfiinţată de un sătmărean

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Andreea Paul, deputat de Tara Oasului
Andreea Paul, deputat de Tara Oasului

Județul Satu Mare se află pe locul 17 cu cele mai puține firme noi înființate în acest an

 
 

Una din 100 de firme noi româneşti este înfiinţată de un sătmărean. În primele nouă luni ale anului 2016 au fost înregistrate 1229 de firme în judeţul Satu Mare. Practic, 1,45% din totalul firmelor românești nou-înfiinţate aparţin sătmărenilor. 
 
Județul Satu Mare se află pe locul 17 cu cele mai puține firme noi înființate în primele 9 luni ale anul 2016, conform datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului. 
 
Numărul firmelor noi înființate în județul Satu Mare, ca și în întreaga țară, a înregistrat o scădere cu peste 6%, față de aceeași perioadă a anului trecut. În primele 9 luni ale acestui an, au fost înmatriculate aproape 85 de mii de firme, cu peste 5.500 mai puține decât în aceeași perioadă a anului trecut. Dintre firmele nou-înființate aproape 70% sunt SRL, peste 20% sunt PFA și peste 10% întreprinderi individuale. 
 
Tinerii sătmăreni au înființat până în prezent peste 800 de firme SRLD
 
În ceea ce privește firmele noi înființate de tinerii debutanți în afaceri, procentul este aproape dublu. 2,45% din totalul firmelor noi românești înființate de tinerii debutanți aparțin tinerilor sătmăreni. 
 
Până în prezent, au fost înființate 836 de SRLD-uri, în județul Satu Mare, 36 dintre acestea au fost radiate. Alte 8 astfel de firme sunt în curs de înființare, iar alte 9 au înregistrată o rezervare de denumire valabilă, în județul Satu Mare, potrivit datelor furnizate de ONRC. La nivel național, au fost înființate, până în prezent, un total de peste 34 de mii de firme SRLD, dintre care peste 1300 au fost radiate, conform aceleași surse.
 
Dintre acestea, aproape 2 mii de firme nou înființate de către tinerii debutanți în afaceri au beneficiat de fonduri nerambursabile de până la 10.000 de euro din fondurile publice prin Programul dedicat tinerilor debutanți în afaceri, pe care l-am  creat în anul 2011, și au dus, totodată, la crearea a aproape 9500 de noi locuri de muncă în țară, până în prezent, potrivit răspunsului primit de la Ministerul Economiei la interpelare „Impactul Programului dedicat tinerilor debutanți în afaceri”, din data de 19 septembrie a.c. Programul SRLD este unul dintre cele 8 programe publice suport pentru antreprenoriat, care are cel mai puternic impact pozitiv in crearea de noi locuri de muncă, mai mult decât toate celelalte 7 programe luate la un loc. Programul dedicat tinerilor debutanți în afaceri s-a dovedit a avea cea mai mare utilitate a banului public cheltuit. 
 
Comerțul și agricultura rămân cele mai atractive domenii pentru noii antreprenori români
 
Cele mai multe înmatriculări de firme noi la nivel naţional au fost făcute în domeniul comerţului cu ridicata şi cu amănuntul (25.812), în domeniul agriculturii, silviculturii și pescuitului (9.498), dar și în domeniul activităților profesionale, ştiinţifice şi tehnice (7.661). 
Cele mai puține înmatriculări au fost înregistrate  în domeniul producției și furnizării de energie (54) și în industria extractivă (60). În domeniul administraţiei publice şi apărării; asigurări sociale din sistemul public a fost înregistrat cel mai mic număr de firme noi înfiinţate în primele 9 luni ale acestui an (15). Însă, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut acest domeniu a avut cea mai spectaculoasă creștere, de 114%. O altă creştere semnificativă a fost în domeniul sănătății și asistenței sociale. Numărul firmelor înmatriculate în acest domeniu a crescut cu 99%, în primele nouă luni ale anului 2016, față de aceeași perioadă a anului trecut.
 
Formularul 088 ne-a retrogradat 7 locuri la ușurința de a deschide o nouă afacere
 
 
România a avansat o treaptă în ceea ce privește ușurința de a derula afaceri în topul mondial. În prezent, ne situăm pe locul 36 din cele 190 de țări analizate în Raportul Global „Doing Business 2017″. Cel mai mare avans l-am înregistrat în privința obținerii permiselor de construcție unde România a avansat 10 poziții față de ediția anterioară, în prezent regăsindu-ne pe locul 95. De asemenea, am avansat 8 poziții privind executarea contractelor, 7 poziții privind înregistrarea proprietăților, 5 poziții în ceea ce privește taxele plătite, 4 poziții privind protecția investitorilor minoritari și respectiv 3 poziții privind rezolvarea insolvențelor. 
 
În schimb, formularul 088 a îngreunat procedurile de înregistrare a firmelor plătitoare de TVA şi ne-a retrogradat 7 locuri la uşurinţa de a deschide o afacere, potrivit aceluiași raport publicat de Banca Mondiala. Aşadar, avem nevoie de politici coerente de susţinere şi încurajare a antreprenoriatului românesc, dar şi de programe şi măsuri locale pentru stimularea sătmărenilor de a-şi deschide o afacere.
 
  
Lector univ. dr. la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, ASE
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

  1. Femeia asta a facut programul SRLD si tinerii nostri isi pot deschide mai usor afaceri cu sprijin de la bugetul public. Asta e bine.
    Ce nu e prea bine ca nu deschidem prea multe afaceri in judetul nostru fata de restul tarii. Doar una dintr-o suta de firme e prea putin. Aici e vina noastra si a inclinatiei noastre prea reduse spre antreprenoriat si business.

  2. Bun, și ce e rău în asta? De ce nu ne explică? Ar trebui să înființăm anual câte o firmă ca să putem dormi mai liniștiți? A scăzut numărul de firme din județ și vine sfârșitul lumii? Chiar nu înțeleg… Eu cred că dacă ne interesa subiectul, adică dacă ne afecta în vreun fel, ne interesam și ne trăgeam singuri concluziile fără ajutorul doamnei pompos numită lector… S-a trezit vorbind ca să nu adoarmă…

Lasă un răspuns