România are un potenţial uriaş cu care poate pătrunde în cursa mondială. Din păcate, ne târâm ca melcul să prindem al doilea loc din coada clasamentelor europene. Sub guvernul Ponta nu ne mai lipseşte mult să ajungem pe ultima poziţie. Guvernarea USL nu a făcut altceva decât să bată pasul pe loc în tot ceea ce înseamnă investiţii, locuri de muncă şi prosperitatea românilor, când la îndemna noastră se află zăcăminte de idei creative, capital uman şi resurse naturale.
Pericolul nu este să încercăm, ci să stăm deoparte şi să ne trezim că rămânem în urmă. Iar Europa nu ne mai aşteaptă. Alianţa pentru România Dreaptă pune la bătaie întreg arsenalul de avantaje şi capacităţi ale României pentru a creşte standardul de viaţă al oamenilor. Îmbunătăţirea mediului de afaceri şi valorificarea deplină a potenţialului natural al economiei se află pe lista principalelor priorităţi ale Alianţei. Avem de recuperat decalaje mult prea mari faţă de statele europene pentru a ne permite să mai rămânem cu mâinile încrucişate.
România are la dispoziţie nu mai puţin de 12 domenii cheie în care putem excela şi pe care le putem face atractive pentru investitori.
Industriile creative au un potenţial important în economia românească. România este deja un actor în era economică creativă: forţa economică a industriilor creative din România se ridică la 7% din PIB, în timp ce o firmă din patru acţionează în acest domeniu. De asemenea, 2 din 10 salariaţi sunt angajaţi în domeniul industriilor creative şi a opta parte din exporturi este realizată în aceste industrii.
Viitorul aparţine energiilor verzi, iar România trebuie să valorifice această oportunitate. Avem surse diversificate de energie regenerabilă, cu potenţial ridicat: energie eoliană, solară, geotermală, pe bază de biomasă. La momentul actual suntem a 10-a cea mai atractivă ţară din lumea pentru investiţii în energia eoliană şi a 13-a cea mai atractivă ţară din lume pentru investiţii în energia regenerabilă, conform raportului Ernst&Young. Putem deveni un important producător şi furnizor regional de energii regenerabile la orizontul anului 2020.
Şi potenţialul surselor convenţionale de energie, petrol şi gaze naturale, ne plasează într-o poziţie competitivă la nivel european. Ocupăm primul loc la producţia de petrol şi gaze naturale din Europa Centrală şi de Est şi ne situăm printre producătorii importanţi de petrol la nivel european. Zăcământul de gaze descoperit recent în Marea Neagră confirmă potenţialul uriaş al României în acest domeniu.
Avem un potenţial important în domeniul cercetării – dezvoltării. Găzduim al doilea cel mai mare centru de C&D al Renault din Europa. Implicarea României în proiectul Extreme Light Infrastructure şi în programele europene aflate sub egida CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire), FAIR (Facility for Anti-proton and Ion Research), JTI (Joint Technology Initiatives) denotă deschiderea către cercetare – dezvoltare – inovare la scară globală.
Sectorul IT ne-a făcut cunoscuţi la nivel global. Puţini ştiu că suntem prima ţară din Europa de Est care a construit computere sau că suntem lider european în privinţa numărului de specialişti în IT.
Cei 9,4 mil. ha de teren arabil, aproape 40% din surpafaţa ţării, oferă un potenţial uriaş de dezvoltare a industriei alimentare. Deja producţia de vinuri ne face cinste la nivel european, unde ocupăm locul 6. În lume ne poziţionăm pe locul 15. Ingrediente precum tradiţia, calitatea crescută şi experienţa sunt avantaje specifice pentru succesul produselor româneşti bio.
Sectorul auto ne poziţionează pe locul 4 în Europa Centrală şi de Est la producţia de autovehicule.Un avantaj important îl constituie reţeaua modernă şi diversificată de furnizori în domeniu.
Industria farmaceutică nu este doar un sector care generează locuri de muncă şi adaugă valoare în economie, ci un sector strategic pentru economia românească. Dacă putem să supravieţuim fără ultimele modele de automobile sau din tehnologie, fără medicamente putem ajunge să nu mai avem nevoie de “ultimul răcnet” tehnologic. România se poziţionează pe primul loc în Europa Centrală la investiţiile în cercetare-dezvoltare din industria farmaceutică. Forţa de muncă ce deserveşte acest sector este comparabilă cu a Poloniei, Irlandei sau Belgiei. Industria farmaceutică angajează 25.000 de persoane, dublu faţă de Grecia şi Austria.
Turismul reprezintă un alt domeniu cheie în care putem excela. Suntem printre ţările cu cele mai diversificate produse turistice la nivel mondial (resurse naturale şi antropice, biodiversitate unică de floră şi faună în Europa). Bucureşti ocupă locul 21 în top 100 cele mai dinamice oraşe din punctul de vedere al sosirilor turistice internaţionale. Creşterea calităţii resurselor umane şi a serviciilor turistice reprezintă prioritatea zero pentru competitivitatea turismului românesc. Astfel va putea creşte şi exportul de servicii turistice româneşti.
România a demonstrat că şi în domeniul telecomunicaţiilor mobile are un potenţial important de creştere. Suntem a doua ţară la nivel mondial din punctul de vedere al conexiunii la Internet şi avem o acoperire de peste 90% a reţelelor.
România se poate lăuda şi cu un sector aeronautic cu procese de fabricaţie la costuri eficiente. Prezenţa unor companii importante de fabricare a componentelor, de tipul Premium Aerotec, Universal Alloy Corporation, Duqueine Group, Elbit Systems, garantează atractivitatea sectorului şi buna desfăşurare a afacerilor
Uriaşul avantaj al României de a avea deschidere la mare şi a fi străbătută de Dunăre nu oferă doar atuul unui nod comercial de importanţă ridicată, ci şi dezvoltarea industriei navale şi cu precădere a şantierelor navale. Forţa de muncă înalt calificată şi numărul ridicat de specialişti orientaţi spre inovare ne recomandă în acest domeniu. De altfel, şantierul Daewoo Mangalia a ocupat locul 2 în topul şantierelor navale europene în anul 2009.
Andreea PAUL
Vicepreşedinte PDL
Lector univ. dr. la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale, ASE
Fii primul care comentează