Image 1
Image 2

Anemia

Anemia și manifestările sale

Este important de menționat că anemia poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv deficiențe nutritive (cum ar fi lipsa de fier, vitamina B12 sau acid folic), boli cronice, pierderi de sânge excesive sau probleme genetice
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Anemia reprezintă o afecțiune caracterizată prin scăderea numărului de celule roșii din sânge sau a concentrației de hemoglobină în sânge, ceea ce duce la o capacitate redusă a sângelui de a transporta oxigen către țesuturi. Există mai multe cauze ale anemiei, iar manifestările pot varia în funcție de severitatea afecțiunii și de factorii subiacenți. Iată câteva dintre principalele simptome și manifestări ale anemiei:

Oboseala și slăbiciunea: Unul dintre cele mai frecvente simptome ale anemiei este oboseala excesivă. Scăderea nivelului de oxigen transportat către țesuturi poate determina o senzație persistentă de slăbiciune și epuizare.
Paliditatea pielii: Anemia poate afecta culoarea pielii, determinând o paloare mai accentuată, mai ales în zonele expuse, precum fața și palmele.
Dispnee sau respirație dificilă: Din cauza scăderii aportului de oxigen la nivel celular, persoanele cu anemie pot simți dificultăți în respirație sau respirație rapidă în activități obișnuite.
Amețeli și leșin: Lipsa oxigenului poate afecta creierul, ducând la simptome precum amețeli și, în cazuri severe, leșin.
Rapiditatea bătăilor inimii: Inima încearcă să compenseze scăderea aportului de oxigen prin accelerarea bătăilor, ceea ce poate duce la senzația de palpitații.
Durere în piept: În cazurile severe, anemia poate provoca durere în piept, în special în timpul efortului fizic.
Unghii fragile și casante: Unghiile pot deveni fragile și casante din cauza scăderii aportului de oxigen și substanțelor nutritive către zona unghială.
Dureri de cap: Lipsa oxigenului la nivel cerebral poate cauza dureri de cap și migrene în cazul anemiei.
Probleme de concentrare și memorie: Scăderea oxigenului către creier poate afecta funcțiile cognitive, inclusiv concentrarea și memoria.
Scăderea performanțelor fizice: Persoanele cu anemie pot observa că au o scădere a capacității lor de a face efort fizic, simțindu-se obosite sau epuizate rapid.
Este important de menționat că anemia poate fi cauzată de mai mulți factori, inclusiv deficiențe nutritive (cum ar fi lipsa de fier, vitamina B12 sau acid folic), boli cronice, pierderi de sânge excesive sau probleme genetice. Diagnosticul și tratamentul anemiei depind de cauza specifică a afecțiunii, iar consultația medicală este esențială pentru a determina aceste aspecte și a stabili un plan de tratament adecvat. Dacă observați simptomele anemiei, este important să căutați sfat medical pentru o evaluare corespunzătoare și începerea tratamentului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with