
“Aş vrea să prezint puţin şi perspectiva angajatorului. Probabil sunt foarte puţini care ştiu, în afară de salariul pe care-l vedeţi în mână, cam ce plăteşte angajatorul în spate. Şi aş vrea să le trec în revistă punctual, ca să nu fie confuzii.
Angajatorul, la un salariu brut, fie el mai mic sau mai mare, plăteşte un CAS de 25%, un CASS de 10%, un impozit de 10%, chiar dacă ele sunt trecute în sarcina angajatului, nu le plăteşte angajatul le plăteşte angajatorul pentru angajat. Mai există un procent de 2,25%, parcă, contribuţia asiguratorie de muncă, mai avem 10% CASS pe tichetele de masă, mai avem, nou acum, de la 1 ianuarie, 10% impozit pe tichetele de masă. Mai avem un 10% impozit pe concediul de odihnă.
Asta ridică un cost cu angajatul de la un salariu, să zicem de 4.000 lei sau 3.000 lei sau 5.000 lei, la dublu. Dacă luăm în calcul şi echipamentul primit, analizele medicale la care îi trimiţi periodic şi multe alte beneficii care vin, angajatul cred că ia numai jumătate din banii pe care îi cheltuie compania cu el”, a explicat Paraschiv la conferinţa “Angajator bun, angajator rău”, organizată de Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării (CLCC).
Acesta a semnalat însă că angajatul ar trebui să înţeleagă faptul că el trebuie să producă banii aceştia, pentru că altfel compania nu are de unde să îi dea: “El trebuie să-i producă şi evident trebuie să producă mai mult de atât pentru ca o companie să se poată dezvolta, să poată face investiţii, să meargă mai departe. În momentul în care el nu produce cel puţin salariul lui, compania va intra cu siguranţă în zona de faliment mai devreme sau mai târziu”.
CITEȘTE ȘI:
Fii primul care comentează