
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a aplicat o amendă de 30.000 de lei operatorului lanțului de restaurante McDonald’s, Premier Restaurants SRL, după ce a descoperit cuburi de gheață contaminate cu enterococi intestinali și bacterii coliforme.
Contaminarea a fost identificată în urma analizelor microbiologice efectuate pe probe de gheață prelevate la data de 18 februarie 2025. Rezultatele, emise pe 24 februarie de Laboratorul ICA, au indicat prezența enterococilor intestinali într-o concentrație de 2,3 x 10² ufc/100 ml și a bacteriilor coliforme la un nivel de 2,7 x 10² ufc/100 ml, depășind limitele legale admise.
Drept urmare, ANPC a dispus oprirea temporară a utilizării aparatului de gheață din restaurantul vizat până la remedierea problemelor.
Președintele ANPC, Cristian Popescu Piedone, a subliniat că problema nu provine din apa potabilă livrată de furnizori, ci din igienizarea deficitară a aparatelor de gheață din restaurante. Factorii favorizanți includ temperaturile ridicate, lipsa curățării periodice a echipamentelor și manipularea necorespunzătoare a cuburilor de gheață.
În plus, ANPC a propus suspendarea utilizării aparatelor de gheață în toate unitățile McDonald’s din România până la confirmarea calității acestora prin noi analize. De asemenea, autoritățile au extins verificările și la alte lanțuri de restaurante fast-food, precum Burger King, Hesburger și Starbucks, pentru a determina dacă există riscuri similare.
Fii primul care comentează