Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ANRE: 40% din consumatorii de electricitate şi 30% din cei de gaze sunt deja în piaţa liberă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Aproape jumătate (40%) dintre clienţii de energie electrică din ţară şi 30% dintre consumatorii de gaze naturale sunt deja în piaţa liberă, a declarat pe data de 30 martie 2021 Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), într-o conferinţă de specialitate.

“Piaţa gazelor s-a liberalizat la 1 iulie 2020 şi din acel moment peste 600.000 de clienţi au trecut în piaţa concurenţială, astfel am ajuns la 1,2 milioane de clienţi pe piaţa concurenţială din aproape 4 milioane, 3,95 milioane, ceea ce înseamnă o pondere de 30%”, a spus oficialul reglementatorului.

Acestea sunt datele de la finalul lunii februarie. În medie, 50.000 – 60.000 de clienţi trec lunar în piaţa concurenţială.

“În ceea ce priveşte energia electrică, dintre cei peste 8,9 milioane de clienţi casnici, după 30 septembrie – lună când a apărut acel ordin care obligă furnizorii să anunţe clienţii de liberalizarea pieţei – au trecut în piaţa concurenţială peste 630.000 de consumatori. Din aceştia, peste 490.000 au semnat un contract concurenţial în 2021. Deci se vede că după 1 ianuarie acest proces s-a accelerat şi am ajuns în acest moment la o pondere de 40% din clienţi pe piaţa liberă, adică peste 3,5 milioane”, a susţinut oficialul ANRE.

Din datele statistice reiese că majoritatea consumatorilor este mulţumită de furnizorul lor actual.

Interesant este că din aceşti 630.000 de clienţi care după 1 octombrie 2020 au trecut în piaţa concurenţială, peste 540.000 au rămas la acelaşi furnizor cu care aveau contract, nu au optat pentru un alt furnizor, ceea ce confirmă sondajele văzute în presă care arată că, deşi aceşti clienţi au fost informaţi de opţiunile lor, ei nu neapărat se gândesc să schimbe furnizorul. Sunt dispuşi să semneze noi contracte în concurenţial, dar majoritatea lor se pare că sunt mulţumiţi de furnizorul lor cu care au avut contract ani de zile.

ANRE pregăteşte modificarea regulamentului de furnizare pentru a exista o reglementare foarte clară a modului în care se emit facturile în lunile când nu se citesc contoarele.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns