Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Anul trecut, la Groapa de gunoi de la Doba s-au adunat 71.000 tone de deşeuri din judeţ

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Claudiu Ardelean
Claudiu Ardelean

    Dintr-un raport prezentat la Consiliul Judeţean de directorul Claudiu Ardelean, reiese că la groapa ecologică de la Doba s-au depozitat aproape 71.000 de tone de deşeuri în cursul anului 2014, fiind astfel realizate sursele de finanţare a activităţii, cu un plus pentru unele investiţii.

Directorul Claudiu Ardelean a subliniat că Serviciul Public de Administrare a Seviciului Integrat de Management a Deşeurilor – SPASIMD dispune de 27 locuri de muncă, din care o parte posturi de execuţie, care asigură bunul mers al acestui serviciu. Activitatea desfăşurată este una cu autofinanţare. În anul abia încheiat, serviciul a realizat venituri care se cifrează la 3.875.854 lei. Suma încasată acoperă toate cheltuielile menite a asigura funcţionarea serviciului, dar rămân bani şi pentru a realiza anumite investiţii de valori mai mici. Acest serviciu, potrivit spuselor directorului Ardelean, are cele mai mici tarife pentru prestaţiile oferite partenerilor. S-a dat ca exemplu judeţul Bihor, acolo unde se taxează cu 40% mai mult aceleaşi servicii.
Pentru a asigura condiţii bune de funcţionare a tuturor activităţilor prestate, conducerea acestui serviciu intenţionează să achiziţioneze un buldoexcavator care să se utilizeze în realizarea unor lucrări de incintă. Achiziţia utilajului va conduce la economii în plan financiar. Pe măsură ce se depozitează deşeuri în celula unu, se va interveni pentru ridicarea puţurillor de gaze. Măsurătorile făcute până acum arată că aproximativ 50% din amestecul de gaze care ies din puţuri este gaz metan. În momentul în care va creşte concentraţia de metan, se vor pune în funcţiune instalaţii menite a produce energie electrică.

În cursul anului 2014, din judeţ s-au colectat 70.874 tone de deşeuri prelucrate, din care 53.909 tone sunt deşeuri umede, 606 tone fracţie uscată, diferenţa fiind alte tipuri de deşeuri. Din determinările făcute la laboratorul propriu rezultă că un metru cub de deşeuri municipale cântăreşte aproximativ 360 de kilograme, în vreme ce deşeurile din mediul rural cântăresc 420 kilograme/metrul cub.

Mai multe în ediţia tipărită din “Informaţia Zilei” disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns