Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Apel la combaterea depresiei la locul de munca in UE

Sigla Informatia Zilei
Lupta impotriva depresiei la locul de munca trebuie sa fie o prioritate la nivelul Uniunii Europene
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Lupta impotriva depresiei la locul de munca trebuie sa fie o prioritate la nivelul Uniunii Europene, potrivit unei campanii lansate de o asociatie care lupta impotriva acestei afectiuni si care le-a trimis europarlamentarilor o scrisoare deschisa in acest sens, informeaza Agerpres.

Eurodeputatii si decidentii politici ai UE trebuie sa faca din lupta impotriva depresiei o prioritate in toate politicile care au impact asupra lucratorilor, inclusiv in viitoarea strategie a UE privind sanatatea si siguranta la locul de munca, se arata in scrisoarea deschisa a European Depression Association (EDA), citata de theparliament.com.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, depresia este una dintre cele mai epuizante stari si se anticipeaza ca ar urma sa devina cea mai importanta cauza de dizabilitati pana in 2030.

Depresia este cea mai raspandita provocare asupra sanatatii mintale a persoanele la varsta activa, 11% din cetatenii UE spunand ca au suferit de aceasta problema la un anumit moment din viata.

Costurile socio-economice ale depresiei sunt ‘semnificative’ si reprezinta o povara pentru familii, sistemele de sanatate, societate si economie in general, precizeaza EDA. Costurile concrete ale tulburarilor de dispozitie in Europa erau estimate la 113,4 miliarde de euro in 2010, insa dimensiunea intregii probleme nu este pe deplin recunoscuta.

Majoritatea costurilor, 72 de miliarde de euro (63%), sunt considerate a fi costuri indirecte cum ar fi, spre exemplu, scaderea productivitatii la munca sau concediile medicale.

Numai jumatate din toti pacientii sunt diagnosticati si numai jumatate din cei diagnosticati primesc tratament corespunzator.

“In contextul celor 20 de milioane de europeni de varsta activa care sufera de depresie, al unei crize majore care trebuie depasita si al unei viitoare provocari demografice, lupta impotriva depresiei la locul de munca este mai importanta ca oricand”, a afirmat Vincenzo Costigliola, presedintele EDA.

“Facem apel la decidentii politici din UE sa-si arate sprijnul si angajamentul pentru a veni cu o solutie imediata, comprehensiva si integrata la nivelul politicii UE pentru aceasta calamitate a epocii moderne”, a adaugat el.

Simptomele depresiei sunt lipsa atentiei, pierderi de memorie si slabirea functiilor executive, iar 94% din pacientii care sufera de depresie experimenteaza aceste simptome.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns