
Apicultorii din România solicită sprijin financiar pentru menţinerea familiilor de albine şi introducerea licenţelor de import pentru produsele apicole, astfel încât să fie protejată producţia autohtonă în faţa importurilor extracomunitare.
Preţul mierii rămâne scăzut, deşi costurile au crescut semnificativ
Ioan Fetea, preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), atrage atenţia asupra faptului că preţul mierii a rămas constant de mic în ultimii doi ani, în timp ce costurile de producţie au crescut cu 40%. “Ofertele pentru valorificarea mierii primite de la firmele cu care lucrăm se situează între 6 şi 7 lei pe kilogram, deşi costurile noastre sunt aproape duble.”
Această situaţie este agravată de importurile masive de miere, care intră pe piaţa europeană la preţuri scăzute, dar fără a garanta calitatea produsului. “Problema nu este doar volumul importurilor, ci faptul că o mare parte a acestei mierii este falsificată. Comisia Europeană a recunoscut că aproape jumătate din mierea importată în Europa este adulterată,” a subliniat Fetea.
Scăderea producţiei interne şi dificultăţile de export
Anul 2024 a fost unul modest din punct de vedere al producţiei apicole, la fel ca 2023 şi 2022, iar problema este accentuată de imposibilitatea exportului. “Nu am reuşit să exportăm deloc în ultimii trei ani, iar apicultorii au avut foarte mult de suferit,” a explicat preşedintele ACA.
De asemenea, scăderea interesului tinerilor pentru apicultură devine tot mai evidentă. “Interesul pentru cursurile de apicultură a scăzut cu 60% în ultimii doi ani. Cândva organizam cursuri în 25 de judeţe, acum mai organizăm doar în 6-7 judeţe,” a precizat Fetea.
Condiţii meteorologice nefavorabile pentru anul 2025
Din cauza condiţiilor meteorologice fluctuante, apicultorii se confruntă cu depopularea stupilor. “Sunt judeţe unde peste 30-35% din familiile de albine s-au depopulat. Chiar dacă vom avea o bază meliferă solidă, dacă vremea alternează între frig şi cald, familiile de albine vor fi afectate serios,” a explicat Fetea.
Solicitări pentru sprijin financiar şi protecţia pieţei interne
Apicultorii cer intervenţia autorităţilor pentru introducerea unor licenţe de import care să reglementeze cantitatea şi calitatea mierii care intră pe piaţa autohtonă. “Ne dorim un sprijin financiar pentru familiile de albine şi restricţionarea importurilor. Nu este normal ca noi să nu mai putem exporta mierea noastră, în timp ce piaţa este invadată de miere ieftină din Ucraina şi China,” a afirmat preşedintele ACA.
Mai mult, apicultorii cer implementarea unui ajutor de minimis, promis anul trecut de Ministerul Agriculturii, dar care în prezent nu s-a concretizat. “Am întrebat de acest sprijin, dar în ciuda faptului că a fost inclus în buget, nu a fost alocat. Apicultorii au trebuit să-şi folosească fondurile proprii pentru a asigura hrana suplimentară a albinelor,” a concluzionat Fetea.
Târgul Naţional al Mierii – un eveniment de susţinere pentru producătorii locali
Pe acest fond de criză, apicultorii îşi pot valorifica produsele la Târgul Naţional al Mierii, organizat în Băneasa, Bucureşti. Consumatorii pot achiziţiona miere naturală, polen, propolis, lăptisor de matcă şi alte produse apicole direct de la producătorii locali.
Rămâne de văzut dacă autorităţile vor răspunde solicitărilor apicultorilor şi dacă se vor lua măsuri pentru protejarea producătorilor români de miere în faţa concurenţei neloiale de pe piaţa europeană.
Fii primul care comentează