Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Aproape 7.500 de sătmăreni nu şi-au achitat impozitele şi taxele pentru anul 2013

Sediul finantelor locale
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sediu finante locale
Sediu finante locale


Vor continua procedurile de executare silită faţă de datornici

    Joi, 9 ianuarie, Direcţia Impozite şi Taxe Locale de pe lângă Primăria Satu Mare, a început să încaseze impozitele şi taxele de la contribuabilii persoane fizice şi/sau juridice. Afluenţa la ghişee s-a dovedit una firească, fără prea mare înghesuială. În anumite momente erau 15-20 de persoane la cele 6 ghişee, care aşteptau să plătească impozite şi taxe sau alte obligaţii. Informaţiile obţinute de la directorul Drimus Iosif evidenţiază faptul că aproape 7.500 de sătmăreni persoane fizice nu şi-au plătit obligaţiile anului 2013.

În ultimul trimestru al anului au fost trimise mii de somaţii

Anul 2013 s-a dovedit a fi un an cu încasări modeste spre acceptabile la bugetului municipiului Satu Mare. După ultima scadenţă pentru plata impozitelor şi a taxelor locale, 30 septembrie, conducere DITL Satu Mare a dispus expedierea a aproape 13.000 de somaţi adresate sătmărenilor restanţieri.

Aşa cum a subliniat interlocutorul nostru, în parte aceste somaţii şi-au atins obiectivul. Fie şi după scadenţă s-au prezentat la ghişee o serie de sătmăreni datornici. Este demn de subliniat faptul că din cele aproape 13.000 de somaţii transmise, în jur de 30% s-au întors la emitent, fiind vorba de aproape 4.000.

Desigur, sunt o serie de motive pentru care somaţiile au fost returnate la DITL. O parte din contribuabilii somaţi nu mai locuiesc la adresa înregistrată la instituţia care colectează banii, iar o altă parte a refuzat să semneze pentru a ridica somaţia. Nu pot fi excuşi din socoteli sătmărenii care chiar nu erau atunci acasă. Aşa se face că din cele 58.798 de persoane aflate în evidenţele DITL ca datorând obligaţii faţă de bugetul locale, doar 51.338 şi-au achitat dările.

Diferenţa dintre cele două cifre menţionate arată că 7.460 de sătmăreni au rămas restanţieri.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită de  luni, 13 ianuarie,  disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

3 comentarii

  1. Uitati unde se duc banii nostri !.

    SATU MARE

    Directori cu salarii mai mari decât primarul și președintele

    Așa cum în toată țara există o mare diferență între bugetari, uriașă chiar, aceeași situație o regăsim și la nivelul bugetarilor din județul Satu Mare. Dacă șeful Serviciului Executare Silită din cadrul Direcției de Impozite și Taxe Locale Satu Mare este posesorul unui salariu fabulos de peste 100.000 de lei pe an, președintele Consiliului Județean sau primarii se „mulțumesc“ cu o leafă de 40.000-70.000 de lei pe an. Șefii de la Direcția de Impozite și Taxe Locale sunt adevărați bugetari de lux, câștigând, anual, peste 100.000 de lei.

    În Primăria Satu Mare, primarul și viceprimarii sunt depășiți la salariu de mulți dintre directorii din subordine. Primarul Dorel Coica câștigă pe lună 4.000 de lei, iar cei doi viceprimari au salarii de 3.500 de lei. În schimb, șefii de la Direcția de Impozite și Taxe Locale au salarii de trei ori mai mari. Veronica Frățilă, șef Serviciu Constatare, Impunere și Control, și Dan Mirel, șef Serviciu Executare Silită, câștigă în jur de 9.100 de lei lunar. Cei doi l-au depășit până și pe șeful lor, directorul DITL, Iosif Drimuș, care are un salariu de 8.500 de lei. Soțul celei mai bine plătite bugetare din Satu Mare, Nicolae Frățilă, șef de birou în cadrul Primăriei Satu Mare, câștigă mai puțin ca nevasta, doar 6.000 de lei, dar și el e pe lista celor care câștigă mai bine ca primarul. Listă care îi cuprinde pe secretarul municipiului, Mariana Suciu, (cu un salar de 6.000 de lei), șefa Serviciului Urbanism, Veronica Pop – 4.500 de lei, și directorul Direcției de Evidență a Populației, Ionel Torja – 4.250 de lei.

    Și la Consiliul Județean Satu Mare, directorii au salarii mai mari decât președintele și vicepreședinții. Ana Erica Venemozer, directorul Direcției Economice, câștigă lunar 8.000 de lei, fiind cel mai bine plătit funcționar din Consiliul Județean. Ea este urmată de secretarul județului Satu Mare, Mihaela Crasnai, care câștigă 6.000 de lei, la fel ca și directorul Direcției Juridice, Marius Mândruț. Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, și vicepreședinții Mircea Govor și Rudolf Riedl, câștigă lunar 5.600 de lei, respectiv 4.600 de lei.

    Salarii mari sunt și în Justiție. Președinții Tribunalului și Judecătoriei Satu Mare, Rodica Maxim Grosoș și Adrian Zbona, au salarii de 9.000 de lei pe lună.

  2. La ce salarii incaseaza baietii astia de la finante pe luna nici nu ma mir ca nu se ingesuie sa plateasca satmarenii darile ca doar de ce mai isi iau stimulentele baietii destepti de la finantele locale . Astia si cand fumeaza sau isi beau cafeaua in crisme isi iau stimulentele si se ajunge undeva la 4-5000 pe luna asa ca noroc si la mai mult.

Lasă un răspuns