Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ANCHETA SALVAȚI COPIII

Aproape jumătate dintre elevi sunt nesiguri sau pesimiști în privința viitorului profesional

Aproape jumătate dintre elevi sunt nesiguri sau pesimiști în privința viitorului profesional
Doar 5,4% dintre elevi sunt pesimiști în legătură cu cariera lor, iar aproape 3% nu au o opinie clar conturată.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Organizația Salvați Copiii și Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE), cu sprijinul Banca Transilvania, desfășoară în anul școlar 2024-2025 proiectul pilot de orientare vocațională și consiliere în carieră What’s next?. Rezultatele anchetei realizate în cadrul proiectului arată că doar 45,2% dintre elevii români privesc cu optimism viitorul profesional, în timp ce 46,4% manifestă incertitudine sau un optimism moderat. Doar 5,4% dintre elevi sunt pesimiști în legătură cu cariera lor, iar aproape 3% nu au o opinie clar conturată.

 

 

Acces limitat la consiliere vocațională și încredere crescută în părinți

 

 

Proiectul își propune să asigure accesul elevilor bucureșteni la servicii de consiliere în carieră de calitate, prin formarea specialiștilor și dezvoltarea unor instrumente moderne de informare pentru elevi, părinți și cadre didactice. Ancheta Salvați Copiii a evidențiat faptul că părinții sunt principalii ghizi în procesul de alegere a carierei, 74,7% dintre elevi declarând că aceștia îi ajută în mare și foarte mare măsură. Resursele digitale sunt următoarea sursă de încredere (45,8%), urmate de profesorii de la disciplinele preferate (41,4%).

 

 

Deficiențe în accesul la consiliere și teama de eșec

 

 

Datele colectate arată că aproape 38,5% dintre elevi, deși au auzit de consilierea în carieră, nu au participat niciodată la astfel de activități. Mai puțin de un sfert dintre respondenți au avut experiențe anterioare în domeniu. Totuși, 66,3% dintre elevi s-au arătat dispuși să aloce cel puțin două ore pe lună pentru activități de consiliere.

 

 

În ceea ce privește dificultățile întâmpinate în alegerea carierei, teama de eșec este cea mai des menționată problemă (67,9%), urmată de nesiguranța legată de viitor (54%).

 

 

Declarațiile specialiștilor: importanța consilierii pentru încrederea în sine

 

 

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a subliniat importanța consilierii pentru a ajuta copiii să depășească frica de eșec și să-și dezvolte încrederea în propriile abilități: „Orientarea și consilierea pentru carieră sunt esențiale, pentru că ajută copilul să se valorizeze și să investească activ în formarea intelectuală și socială.”

 

 

Aura Stănculescu, Director CMBRAE, a adăugat că „pentru a ajunge la destinațiile care ne împlinesc, ghidarea și îndrumarea sunt necesare. Consilierea și orientarea în carieră ne ajută să distingem între ceea ce ni se potrivește și ceea ce nu.”

 

 

Consilierea în carieră în România: reglementări și instrumente disponibile

 

 

Consilierea și orientarea în carieră sunt reglementate prin OME 5701/31.07.2024 și sunt incluse în curriculumul național încă din ciclul primar. Există programe specializate pentru fiecare nivel de învățământ, dar implementarea lor nu este uniformă la nivel național. Rețeaua de consiliere școlară CMBRAE utilizează un ToolKit de carieră dezvoltat pe baza unui model olandez, care îi ajută pe elevi să își descopere potențialul și interesele.

 

 

 

Cu toate acestea, lipsa aplicării unitare a acestor instrumente și resurse limitează accesul elevilor la consiliere eficientă, ceea ce poate contribui la incertitudinile și temerile legate de viitorul profesional.

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*