Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

CE FAC CERCETĂTORII ÎN SICHUAN

Ar putea fi cel mai adânc laborator din lume, în provincia de unde a izbucnit Covid-19

Ar putea fi cel mai adânc laborator din lume, în provincia de unde a izbucnit Covid-19
Statele Unite dețin o facilitate similară numită Sanford Underground Research Facility, situată la 1.478 de metri sub Munții Black Hills din Dakota de Sud.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Cel mai adânc laborator din lume pentru căutarea materiei întunecate se află la 2,4 kilometri sub pământ, în provincia Sichuan.

 

 

Provincia Sichuan din China, cunoscută pentru urșii panda și mâncarea sa excelentă, găzduiește și cel mai adânc laborator din lume. Situat la aproximativ 2.400 de metri sub Munții Jinping, China Jinping Underground Laboratory (CJUL) își desfășoară activitatea în tihnă, dezvăluind misterele universului.

 

 

Laboratorul subteran China Jinping a devenit complet operațional în decembrie 2023, preluând titlul de „cel mai adânc laborator din lume” de la SNOLAB din Ontario, Canada, situat la aproximativ 2.000 de metri sub pământ.

 

 

Pe lângă faptul că este cel mai adânc, CJUL este și cel mai mare laborator subteran din lume, având o suprafață totală de 330.000 de metri cubi. Acesta servește ca centru pentru multiple proiecte de cercetare și experimente universitare, toate având ca scop răspunsul la întrebarea: ce este materia întunecată?

 

 

Materia întunecată nu emite, nu absoarbe și nu reflectă lumina sau alte forme de radiații electromagnetice, ceea ce o face „invizibilă” și dificil de detectat. Știm că există datorită efectului gravitațional pe care îl are asupra materiei vizibile.

 

 

Laboratoarele pentru materie întunecată sunt de obicei situate sub pământ pentru a fi protejate de razele cosmice și alte radiații de fond care pot interfera cu detectoarele sensibile. Radonul, un gaz radioactiv, poate fi o sursă majoră de interferență în experimentele subterane. Suprafețele CJUL sunt acoperite cu materiale speciale care blochează 99% din radon.

 

 

În adâncul CJUL, protejat de kilometri de stâncă, rata razelor cosmice este sub 0,2 muoni/m²/zi, ceea ce îl face cel mai bine protejat laborator subteran din lume. Acest mediu ideal oferă potențialul de a aduna dovezi clare despre materia întunecată.

 

 

Statele Unite dețin o facilitate similară numită Sanford Underground Research Facility, situată la 1.478 de metri sub Munții Black Hills din Dakota de Sud.

 

 

Deși oamenii de știință nu au reușit încă să detecteze direct materia întunecată, laboratoarele subterane precum CJUL și Sanford Lab deschid calea către necunoscut. „Indiferent dacă vom găsi materia întunecată sau nu, fiecare pas pe care îl facem este un pas în necunoscut, așa că fiecare mic progres este un salt imens,” a declarat Liu Jianglai, șeful grupului PandaX, unul dintre proiectele de cercetare de la CJUL.

 

CITEȘTE ȘI: A fost descoperită cauza cheagurilor de sânge provocate de vaccinurile împotriva Covid

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns