Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ARACIP va evalua 28 de şcoli din judeţul Satu Mare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Potrivit unui comunicat remis redacţiei ziarului nostru de Inspectoratul Şcolar Satu Mare, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) implementează două noi proiecte strategice: Educaţie de calitate în şcolile din mediul rural, şi Sprijinirea şcolilor pentru creşterea calităţii serviciilor educaţionale.


Aceste două proiecte strategice au în vedere pilotarea de noi instrumente de lucru şi noi standarde de evaluare prin evaluarea externă a calităţii la 189 unităţi de învăţământ din Regiunea Nord Vest, distribuţia acestora pe judeţe fiind următoarea: Bihor 42, Bistriţa Năsăud 25, Cluj 41, Maramureş 32, Satu Mare 28 şi Sălaj 21.
ARACIP continuă debirocratizarea în sistemul educaţional din România şi propune un set de noi instrumente de lucru pentru evaluatori şi noi standarde de evaluare pentru şcoli, finanţate din fonduri europene FSE-POSDRU.
Activitatea de evaluare externă a şcolilor îşi va spori relevanţa şi obiectivitatea, procedurile se vor simplifica, iar atenţia se va îndrepta asupra rezultatelor şcolii, progresului, valorii adăugate şi a capacităţii acesteia de a asigura bunăstarea elevului.
De asemenea, prin aceste proiecte, se urmăreşte consolidarea capacităţii instituţiilor şcolare de a crea şi utiliza date, de a planifica şi a decide în colaborare cu toate părţile interesate: părinţi, elevi, cadre didactice, autoritate locală.
Noile proiecte strategice, care sunt în implementare la ARACIP, au o valoare totală de peste 25 de milione de lei.
Proiectele sunt finanţate din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar este Instituţie publică de interes naţional, în subordinea Ministerului Educaţiei Naţionale, cu personalitate juridică şi cu buget propriu de venituri şi cheltuieli, înfiinţată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei, aprobată prin Legea nr. 87/2006. Are următoarele atribuţii principale: efectuează, pe baze contractuale, la solicitarea ministrului educaţiei şi cercetării, evaluarea calităţii educaţiei din învăţământul preuniversitar; realizează, împreună cu inspectoratele şcolare şi direcţiile de resort din Ministerului Educaţiei Naţionale, activitatea de monitorizare şi control al calităţii; efectuează, cel puţin o dată la 3 ani, evaluarea organizaţiilor furnizoare de educaţie acreditate; propune Ministerului Educatiei Naţionale înfiinţarea şi acreditarea, prin ordin, a instituţiilor de învăţământ preuniversitar pentru fiecare nivel de învăţământ, program de studii şi calificare profesională, după caz; elaborează standardele, standardele de referinţă şi indicatorii de performanţă, metodologia de evaluare instituţională şi de acreditare, manuale de evaluare internă a calităţii, ghiduri de bune practici, un raport anual cu privire la propria activitate, analize de sistem asupra calităţii învăţământului preuniversitar din România, recomandări de îmbunătăţire a calităţii învăţământului preuniversitar, codul de etică profesională a experţilor în evaluare şi acreditare.
Pentru mai multe informaţii vizitaţi pagina web a ARACIP http://aracip.edu.ro /Proiecte strategice.
Preşedinte ARACIP, Constantin- Şerban IOSIFESCU

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns