“L’Arbre Genealogique de tous les Etates de l’Europe et de leurs Souverains, 1889. Dedie aux Souverains actuels”/”Arborele genealogic al tuturor statelor Europei și al suveranilor ei, 1889. Dedicat suveranilor actuali” va face parte în luna mai din amplul proiect expozițional, devenit deja tradițional, ‘Exponatul lunii’.
Potrivit Direcției Comunicare a Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), excepționalul obiect de patrimoniu, primit în custodie de la Fundația Dignitas, ce va fi expus începând de joi timp de o lună la MNIR, a aparținut regelui Carol I al României.
Arborele genealogic a fost realizat în 1889 de românul Ion (Jon) C. Gârleanu, așa cum intenționat a dorit să-și precizeze naționalitatea pe tipăritură, fiind publicat la Viena și oferit cadou regelui Carol, după cum rezultă din inscripția cu litere aurite de pe tubul protector.
Tipăritura este amplasată într-un cilindru din lemn îmbrăcat în piele cu cifrul regelui Carol I, având dedicația: “Majestății Sale CAROL I, Regele României”. Arborele genealogic a fost tipărit de editura H. Engel & Fils, Imprimerie J. R. de la Cour, Vienne.
Această inedită genealogie prezintă statele Europei printr-o succintă înșiruire de evenimente istorice importante, precum și pe șefii de stat ai acestora, care s-au succedat de-a lungul istoriei, până la începutul anului 1889.
Pe această cale, Ion C. Gârleanu a încercat să realizeze o originală istorie a Europei și a liderilor ei, scopul principal al publicării în 1889 a arborelui genealogic al șefilor de stat europeni fiind însă acela de a celebra împlinirea vârstei de 50 ani de către regele Carol I și de a arăta că, prin suveranul său, Regatul României avea o strânsă legătură cu istoria europeană, dominată la aceea dată de imperii, regate, principate și ducate.
Microexpoziția va fi deschisă la MNIR până pe 8 iunie, în această perioadă, Fundația Dignitas urmând a organiza, în cadrul microexpoziției, lecții interactive de istorie, în parteneriat cu școli și licee din București.
Fii primul care comentează