Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

BISERICA ORTODOXĂ

Arhiepiscopul Marchel răspunde acuzațiilor de implicare politică în biserică

Arhiepiscopul Marchel răspunde acuzațiilor de implicare politică în biserică afirmând că, de fapt, politicienii sunt cei care intră cu intenții politice, în contextul unui conflict între Mitropolia Moldovei și cea a Basarabiei.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Arhiepiscopul de Bălți și Fălești, Marchel, reacționează la acuzațiile că face politică din amvon, afirmând: „Nu biserica se implică în politică, ci dimpotrivă.” Cunoscut pentru pozițiile sale critice față de comunitățile LGBT și susținerea politicienilor pro-ruși, el respinge afirmațiile venite din partea Mitropoliei Basarabiei, care a condamnat implicarea clerului în campania electorală, invocând legislația și canoanele care interzic exprimarea preferințelor politice.

 

 

Mitropolia Basarabiei a subliniat că este inacceptabil ca de la amvonul catedralei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Bălți să se facă politică partizană, care contravine valorilor și integrității R. Moldova. În finalul comunicatului, Mitropolia a afirmat susținerea fermă pentru parcursul european al țării, evidențiind respectul față de democrație și biserică.

 

 

În replică, Arhiepiscopul Marchel a acuzat clerul de la Mitropolia Basarabiei de aceeași atitudine, întrebând retoric: „Asta nu e politică, da? Asta-i creștinism?” De asemenea, el a menționat că politicienii sunt cei care intră în biserică cu intenții politice, criticând preoții care evită să se implice activ.

 

 

Pe 24 septembrie, Marchel a convocat o întâlnire cu subordonații săi, discutând despre presupusa intenție a autorităților de a interzice Mitropolia Moldovei, un lucru negat de președinta Maia Sandu. În cadrul slujbei, Arhiepiscopul a exprimat opinii critice și față de referendumurile privind integrarea R. Moldova în UE.

 

 

În prezent, în R. Moldova funcționează două mitropolii ortodoxe: Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, și Mitropolia Basarabiei, legată de Patriarhia Română. Conflictul dintre cele două entități a escaladat, în special după începutul agresiunii ruse asupra Ucrainei, zeci de preoți schimbându-și apartenența canonică.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns